C – a technológia jövője

Egyéb Olvasási idő:1 perc

C programozási nyelv

A C napjaink egyik legalapvetőbb programozási nyelve – gyakorlatilag a legelső programozási nyelv, amellyel az egyetemi padsorokban találkozhatnak a hallgatók. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy merre tart a technológia jövője: eltűnőben van vagy pedig új erőre kap, és vajon képes lesz-e lépést tartani a nagyobb kifejezőerővel rendelkező objektumorientált nyelvekkel és a gyors programozást lehetővé tevő script nyelvekkel? Érdemes-e még C programozási nyelvet tanulni, vagy egy projekt során ezt választani? Cikkünkben most ezt a kérdéskört járja körül Filep Tamás, a Nextent Informatika Zrt. Chief Architect & Innovációs csoportvezetője.

TIOBE-index, webes keresések

A TIOBE egy programozó közösségi index, amely alapján következtethetünk a nyelvet használó fejlesztők számára, ami egyértelműen kapcsolódik a programozási nyelv népszerűségéhez. Az index az egyes nyelvekre való webes keresések alapján kerül kiszámításra.

Tiobe

A fenti grafikonról kivehető, hogy az index alapján a C nyelv 2001 óta folyamatosan a két legnépszerűbb programozási nyelv között van. 2008-ban és 2017-ben az év programozási nyelvének is megválasztották.  Az is látható, hogy a C programozási nyelv ismét egyre népszerűbb az utóbbi időkben, és várhatóan hamarosan megelőzi a Java programozási nyelvet.

PYPL, tutorial keresések

A PYPL (PopularitY of Programming Language) index a programozási nyelv Google-ben történő tutorial keresések alapján készít rangsort, mely alapján leginkább a nyelvet elkezdő programozók számára lehet következtetni. A PYPL index alapján a C/C++ most a 6. legnépszerűbb programozási nyelv.

Pypl

 

Redmonk, Github és Stack Overflow aktivitás

A Redmonk index a Github aktivitások és a Stack Overflow beszélgetés korrelációjára alapozza a programozási nyelvek rangsorolását.

Redmonk

A Redmonk index alapján a C a kilencedik legnépszerűbb programozási nyelv a közösségi aktivitás tekintetében. A Stack Overflow és a Github aktivitásokban pedig nincs torzulás, kiegyensúlyozott a viszony.

A vizsgált indexek és az ipari trendek alapján tehát egyértelműen kijelenthető, hogy a C programozási nyelv még mindig a legnépszerűbb programozási nyelvek között van. Éppen ezért érdemes lehet vele foglalkozni, hiszen adott projektekben való alkalmazása sem jelent nagy technológiai kockázatot. És, hogy mit gondolok én?

A számokon és indexeken túl

Véleményem szerint a C nyelv a jelenleg is zajló technológiai forradalomnak köszönhetően újra hangsúlyos szerepet kaphat az egyes fejlesztésekben. Egyrészt azért, mert az okos infrastruktúrák kialakítása miatt a beágyazott rendszerek felhasználási területe és száma robbanásszerű növekedésbe kezdett, amely kedvezően hat a C nyelven történő fejlesztésekre. Másrészről pedig a C nyelv alacsony szintű optimalizálást tesz lehetővé, ezért a nagy hatékonyságot igénylő, összetett feladatoknál jelenleg a legjobb választás. A fentiek alapján összességében úgy gondolom, hogy – a hiedelmekkel ellentétben – a C nyelvet korántsem fenyegeti a halott nyelvvé válás veszélye, épp ellenkezőleg, egy erőteljes fellendülés és fényes jövő áll előtte.