ChatGPT & CO – elfutsz, ellenállsz vagy együttműködsz?

Információk Olvasási idő:2 perc

larga language models

Emlékszel, amikor fiatalként a csapatmunka alapelveit igyekeztek a fejedbe verni? Vagy amikor kezdő stratégiai társasjátékokban a kooperáció fogalmát próbálták megértetni veled?

Üdv ismét a játékban! 

Ugyan a terep pár fokkal nehezített, lévén a partnert – egyelőre – igen kevesen ismerik igazán, a tét pedig magasabb annál, mint hogy ki dob először hatost, de az alapok nem sokban különböznek: a másik lép, te pedig reagálsz. A mindent eldöntő válasz a “hogyan”-ban rejlik.

Igen heves szakmai viták alakultak ki róla, hogy a large language model (LLM) megoldások hogyan fogják megváltoztatni az informatikai szektor munkaerőpiacát (na persze sokan a saját piaci érdeküknek megfelelően érvelnek):

“Jól fog járni, aki megtanulja használni és ki tudja használni a benne lévő lehetőségeket, viszont mindenki rosszul fog járni, mert sokkal nehezebb lesz kiszűrni, hogy mit alkotott ember és mit az MI.”

“Elvárt lesz az AI alkalmazása a fejlesztések során.”

“Túlságosan fel van fújva a jelenlegi tudásához képest, egyelőre feleslegesnek látom, hogy belebonyolódjak.”

Még az év első felében arra kerestük a választ egy kutatásunkban, hogy a ChatGPT hogyan alakítja át 2-3 éven belül a fejlesztők munkáját. A több mint háromszáz vélemény összegzése alapján leginkább a szenior szakemberek látnak lehetőséget benne, míg a mediorok legkevésbé, miközben mindhárom tapasztalati szinten nagyjából ugyanannyian tartanak tőle. Minden 12. szakember pedig úgy értékelte, hogy semmilyen hatása nem lesz a munkájára.

Nyilván csak az idő fogja eldönteni, hogy melyik tábornak lesz igaza, ám ahogy az már csak lenni szokott, várhatóan valahol a két szélsőség között lesz az igazság. 

Abban lényegében mindenki közös nevezőn van, hogy például a ChatGPT egyelőre elég sok sebből vérzik, és Don Juanokat meghazudtoló magabiztossággal állítja nyilvánvalóan hamis információkról, hogy igazak. Tehát önmagában a használata még egyáltalán nem garantálja a sikert, ha egyébként fogalmad nincs az adott témáról.

Kétségtelen az is, hogy új világrend van kialakulóban, átrendeződnek az elvárt képességek, több kutatás is arra irányul, hogy az egyre szerteágazóbb forrásból megszerezhető hard-skillek helyét szép lassan átveszik a soft-skillek, vagy legalábbis szerepük felértékelődik. Minden bizonnyal a nyitottság, rugalmasság, az újdonságok kiaknázására való adottság ezek közé fog tartozni.

A munkában megkönnyítheted vagy épp megnehezítheted vele a helyzetedet, de mi van egy IT versennyel? Ott lehessen használni az LLM megoldásokat vagy ne? Csalás a “bevetésük”, vagy ahogy a munkában, ha valaki rájuk támaszkodik a győzelem érdekében, az teljesen tiszta? Ezekről a kérdésekről is végeláthatatlan eszmecserét lehetne folytatni, így fordítsuk meg a dolgot: legyen egy olyan külön kategória, ahol az jár jól, aki a legjobban tud bánni a ChatGPT-vel és társaival! Azaz ki tud kicsikarni belőlük olyan választ, amit azok nem adhatnának meg, vagy épp megtalálja az általuk vétett hibákat. Kiben nagyobb a versenyszellem? Ki tudja az MI-t is játszva átverni? Vagy épp itt van a kutya elásva: nem is átverni kell őket, hanem megtanulni együttműködni velük?

Ha jót szórakoznál és felvennéd a versenyt velük, vagy épp jobban beleásnád magad a lelki világukba (van ilyenjük?), akkor egy hét héten át tartó kalandra hívunk! Persze, ha inkább elfutsz, az is rendben van.

Csak nehogy eltaktikázd magad, és fél év múlva azon rágódj, hogy bizony jobb lett volna korábban elkezdeni ezzel  a témával foglalkozni.