5 dolog amit ne kérdezz meg egy IT-stól egy állásinterjún – egy kis HR-es önkritika

HR&IT Olvasási idő:1 perc

HR

Azt is valljuk be, hogy vannak olyan helyzetek, amikor mi, HR-esek magunk alatt vágjuk a fát, pláne, ha IT-sok interjúztatásáról van szó.

Legritkább esetben van IT-s végzettsége egy HR-esnek, sok esetben közgazdász, pszichológus végzettségűek töltik be a szerepkört. Pont ezért a legtöbb IT-s a (csak) HR-essel való interjút nettó időpocsékolásnak tartja.

Erre a nézetre pedig mi sem mindig cáfolunk rá, pláne, ha az alábbi kérdésekkel bombázzuk a jelölteket:

1. Megbízható fejlesztőnek tartod magad?

Vajon milyen választ várunk erre? “Nem, nem vagyok megbízható, és ezt büszkén vállalom is.” Nyilvánvalóan nem ezt fogják az asztal másik oldalán ülők mondani, a kérdéssel tehát annyit érhetünk el, hogy elkönyvelik, feleslegesen raboljuk az időt értelmetlen kérdésekkel. Bingó, a sztereotípia erősítésének remek módja.

2. Nem unalmas egész nap kódot írni?

Ennél rosszabb kérdést aligha lehetne kitalálni, annyi sebből vérzik, hogy ne is számoljuk. Nyilván azért van valaki akár évtizedek óta a szakmájában, mert unalmas. Ha ennyire nem vagyunk képben arról, hogy pl. egy fejlesztői munka mennyire sokrétű és összetett, inkább bölcsen hallgassunk, ameddig meg nem világosodunk. És egyébként is, Neked nem uncsi egész nap olyanokkal beszélgetned, akikről fogalmad nincs, mit is csinálnak? Na, ugye.

3. Miért nem foglalkoztál még x technológiával / tanultál adott technológiát? (tetszőlegesen behelyettesíthető)

Ismét csak: erre milyen értelmes választ várunk, milyen lényeges információt akarunk ezzel megtudni? Mert nem érdekli az adott technológia. Mert még nem kellett vele dolgoznia. Mert nem tanították az egyetemen. És ezzel ki is lőttük a leggyakoribb variációkat. Előrébb egyik válasszal sem vagyunk. Miért nem azt kérdezzük, hogy mi az, amivel foglalkozott, extrém esetben, hogy mivel nem foglalkozott, de, hogy miért nem…

4. Milyen könyvet olvastál utoljára?

Először is, csak, hogy tisztázzuk: egy IT-s ül velünk szemben, aki nem valószínű, hogy könyvtári könyvekből tájékozódik a legújabb technológiákról, már, ha egyáltalán ezt akarjuk ezzel a kérdéssel felmérni. Ha nem ezt akarjuk megtudni a válaszból, akkor inkább tegyük fel az elcsépelt “Mivel foglalkozol szabadidőben?” kérdést, azzal is kevesebbet ártunk magunknak, mint az ilyen se füle, se farka, meghatározhatatlan kérdésekkel. Ha pedig azt akarjuk megtudni, hogy hogyan tartja naprakészen a tudását, akkor azt ennyire szimplán fogalmazva is fel lehet tenni, meglepő módon ekkor fogunk leginkább releváns információhoz jutni.

5. Milyen fa/állat/autó, stb. lennél?

Nem csak IT-sok esetében, de más pozícióknál is nehezen értelmezhetőek ezek a kérdések, mert vajon milyen következtetést vonunk le belőle, ha valaki nyírfa vagy tölgyfa szeretne lenni? Többen a rendelkezésre álló interjúidő kitöltésére vetik be ezeket, amelyek egy IT-snál nagy valószínűséggel kiverik a biztosítékot, mint a végképp értelmezhetetlen, felesleges és “buta HR-es” kérdések. Ha a beszélgetés alapján nem tudjuk megítélni a jelölt személyiségét, nem az ilyen kérdések fognak támpontot adni, ne pazaroljuk ezekkel egymás idejét. Jobban járunk.

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is