Amikor nem (csak) a fejlesztésen múlik a siker – hódít az RPA!

Jövő Olvasási idő:6 perc

Egyelőre inkább felkapott trend, mint valódi üzleti stratégia a robotizáció? Mi az akadálya a terület kiugró fejlődésének? A programozói tudás ezen a területen valóban nem lesz majd kiemelten meghatározó? Melyek azok a lépések, amelyeket nem lehet elkerülni, ha valaki mérhető, jelentős és hosszú távú eredményt szeretne elérni az automatizációval?

Többek között a fenti kérdéseket boncolgattuk egy üdítően őszinte és tanulságos beszélgetés során a Test Innovation Technology Kft. (TestIT) egyik alapítójával és CTO-jával, Kocsis Mihállyal.

IThon.info: Mit érdemes tudni a TestIT-ról, melyek a fő tevékenységeitek?

Kocsis Mihály: Tulajdonostársammal 2016-ban alapítottuk a céget, és mint sokan másokat, bennünket is többek között az vezérelt, hogy úgy éreztük, tudnánk hatékonyabbak lenni, mint ahogy korábban más környezetben tapasztaltuk. A manuális tesztelés szükségességét, a tesztautomatizálásban rejlő potenciált remekül kiegészíti a meredeken felszálló ágban lévő RPA, így bíztunk benne, hogy van helye a piacon egy elsősorban ezekre a témákra összpontosító vállalkozásnak. Az azóta eltelt négy év bebizonyította, hogy jól ítéltük meg a helyzetet, hiszen mára egy közel 30 fős elkötelezett csapatként segítjük ügyfeleinket informatikai és üzleti tanácsadással, rendszerszervezéssel, tesztelési– és robotizációs megoldások kialakításával.

IThon.info: Többen esetleg keverhetik a tesztautomatizálás és a folyamatok automatizálásának fogalmát, esetleg egymás szinonimájaként használhatják őket. Hogy tudnád megfogalmazni a kettő közötti különbséget?

Kocsis Mihály: Valóban, a mindennapokban mi is találkozunk a két terület összemosásával. A tesztautomatizálás során arra törekszünk, hogy az adott felhasználó szokásait, összes felületi interakcióját leképezzük, és előre megírt, automatizált scriptek segítségével biztosítsuk a szoftver elvárt minőségi működést. Az RPA-nak az a célja, hogy a robot által automatizált folyamat emberi beavatkozás nélkül maximális biztonság mellett fusson le, ne történjen hiba közben. A két terület logikája mindazonáltal nagyon hasonló, hiszen mindegyik a folyamatok teljes körű feltérképezéséből indul ki, a funkciójuk azonban teljesen eltérő.

IThon.info: Mely iparágakban vagytok jelen, illetve van olyan projektetek, amelyre különösen büszkék vagytok?

Kocsis Mihály: Ügyfeleink elsősorban a hazai telekommunikációs, illetve pénzügyi szektorból kerülnek ki, de nemrég kezdtük el kiépíteni a kapcsolatot egy egészségügyi területről érkező vállalattal is, akik egy rákgyógyszer-optimalizáló alkalmazást fejlesztenek. Abban támogatjuk őket, hogy skálázható IT folyamataik legyenek, hogy bármekkorára nőnek is, tudják standardizálni az ügyféligényeket. Az alkalmazás rengeteg helyről gyűjt adatokat különböző típusú rákos megbetegedésekről és a bevetett terápiás megoldásokról, hogy azok hatása alapján a legmegfelelőbb kezelést javasolja a betegnek. Az ebben a projektben való részvétel nem csak szakmailag érdekes, de a nemes cél plusz hajtóerőt és motivációt is jelent.

IThon.info: Ti magatok is nemrégiben kezdtetek el folyamatok automatizálással foglalkozni: hogyan látjátok a robotizáció hatását világszinten?

Kocsis Mihály: Nézzük az adatokat! 2018-ban világszinten közel 850 millió dollár bevételt produkált az iparág, a keretrendszeres szoftverek (erre majd nemsokára kitérünk) értékesítéséből és tanácsadásból származó árbevétel 2019-ben 1,3 milliárd dollár volt. A 2020-as év nyilván nem lesz ennyire kiemelkedő, de még így is 12-15%-os növekedést jósolnak, jelenleg pedig 2025-re 7,2 milliárd dollárt prognosztizálnak. Ezek a számok önmagukban is mutatják, hogy egy mennyire jövedelmező iparágról van szó, ami lényegében minden érintett szereplőnek nyereséget hoz.

IThon.info: Mik a trendek az iparágban, illetve mik lesznek a jövő meghatározó technológiái?

Kocsis Mihály: Amitől hatalmas változást várunk, az a robotizációs keretrendszerek egyre nagyobb térnyerése. A UiPath vagy a Blue Prism úttörő módon hoztak létre olyan keretrendszereket, amelyek használata nagyban leegyszerűsíti a gyakorlati megvalósítást. A folyamatokat üzleti szintre képezik le, ezáltal nem feltétlenül fog kelleni mély fejlesztői tudás a robottal való automatizációhoz: egy üzleti elemző is nagy százalékban képes lesz elvégezni a feladatot ezen keretrendszerek segítségével, Természetesen mindig szükség lesz a teljeskörű robotizációs tevékenységben a fejlesztői tudásra..

IThon.info: Hogyan kell elképzelni egy RPA projektet, milyen fontosabb fázisokból áll (természetesen nagyvonalakban)?

Kocsis Mihály: A folyamat alapja a robotizációs stratégia, ami manapság igencsak gyerekcipőben jár még, kevesen ismerték fel szükségességét, illetve integrálásának fontosságát az üzleti startégiával. Az első lépés mindig annak felmérése, hogy biztosan automatizálni kell-e a folyamatot. Triviálisnak tűnhet, de nagyon lényeges, hogy nem lehet az a cél, hogy az automatizáció által hiányzó rendszerfunkciót küszöböljünk ki, mert azt a rendszerfejlesztés hivatott megoldani. Ha eldöntöttük, hogy valóban az automatizálás lesz a megoldás, mindenre kiterjedő gazdaságossági számításokat kell végezni. Ezt követően kihagyhatatlan a folyamatok nagyon alapos és részletes megismerése és felmérése mind üzletileg, mind informatikailag. Jelenleg ez az a lépés a folyamat során, amit sokan átugranak, de legalábbis nem látják kritikus szerepét a sikerességben. A robot fejlesztése csak ezután következik, lényegében a munka  egy jelentős, de sokszor láthatatlan része az előző lépésekben történik. Ha ezzel is megvagyunk, akkor el kell indítani az üzleti jóváhagyást, a folyamatos monitoringot, méréseket, visszacsatolásokat.

IThon.info: Hol tartunk itthon RPA tekintetében? Említteted, hogy a robotizációs stratégia, illetve az ahhoz szükséges folyamatmenedzsment nagyon gyerekcipőben jár még, pontosan mit jelent ez?

Kocsis Mihály: Hazánkban általánosságban divatos, jól hangzó hívószó a robotizáció, azonban nagyon sokan impulzusszerűen ugranak bele. Független szakértők szerint nagy átlagban világszinten és nálunk is igaz, hogy a folyamatok 50%-át minden cégnél robotizálni lehetne. Ami ennek egyelőre mind itthon, mind globálisan gátat szab, az egészen egyszerűen az, hogy a vállalatok nem ismerik mélyen saját folyamataikat. Ahol rendelkeznek is folyamatábrákkal, vagy nagyon elavult módon történt azok elkészítése, mind módszertanilag, mind folyamatmodellezési eszközök tekintetében, vagy sokszor csak egy kipipálandó feladatot látnak benne. Ameddig egy vállalat nincs bitszinten tisztában a folyamataival, nagyon nehéz automatizációról beszélni. Hogyan lehetne valamit, amit mi magunk sem ismerünk automatizálni, robotra bízni? Mivel korábban BPR-al, BPMN-el foglalkoztam, különösen fontos számomra, hogy erre felhívjam a figyelmet.

IThon.info: Sokszor hallani arról a félelemről, hogy a robotok elveszik majd az emberi munkát. Hogy látjátok ezt?

Kocsis Mihály: Ez jelenleg nem reális félelem, hiszen még nagyon az elején járunk a folyamatautomatizálásnak. A jövőben persze előbb-utóbb várhatóan ez is be fog következni, azonban lehetetlen ennek kapcsán jóslatokba bocsátkozni. Jelenleg a robotokkal éppen a monoton, idegörlő feladatokat lehet kiváltani, amely által lehetővé válik, hogy egy cég munkatársai a valóban értékteremtő feladatokra koncentráljanak. A robotok éjszaka sem alszanak, így számos olyan feladatba be tudnak segíteni, amelyekkel korábban az érintettek a napi munka indításaként akár több órát töltöttek, hála azonban az automatizációnak, a szükséges adatok már munkakezdésre rendelkezésre állnak.

IThon.info: Mi lehet a vállalatok legnagyobb nyeresége az automatizáció által?

Kocsis Mihály: Végeredményben piaci előnyre tudnak szert tenni az RPA helyes és stratégiai szintű alkalmazása mellett. Már nem vagyunk távol tőle, amikor egyértelműen hátrányba fog kerülni az a vállalat, aki ugyanazt a folyamatot később automatizálja, mint a versenytársai. Jómagam izgatottan várom, hogy eljussunk odáig, amikor nem a költségcsökkentés lesz az RPA alkalmazásának motorja, hanem a piaci versenyben való jobb helytállás.

IThon.info: A TestIT számára mit jelentenek az elmondottak?

Kocsis Mihály: A már említett robotizációs keretrendszerek számunkra is óriási fejlődési lehetőséget tartogatnak. Fontos célunk a különböző vendorokkal való partnerség elindítása, ahogy az a UiPath esetében már meg is történt.  Mivel kisvállalat vagyunk, figyelnünk kell arra, hogy milyen pluszt tudunk kínálni kollégáinknak akár egy nagyvállalat által biztosította lehetőségekhez képest, egy hasonló tudásbázis felépítése pedig fontos eszköz lehet ebben. Új munkatársaink esetében az erős üzleti-és rendszerszemlélet megléte mindenképpen kiemelten fontos tényező lesz, hiszen a robotizációs keretrendszereknek köszönhetően ezen képességeknek nagyon nagy szerepük lesz a sikerességben.

IThon.info: Visszatekintve az elmúlt négy évre, mire vagy a legbüszkébb?

Kocsis Mihály: Az, hogy stabil vállalattá fejlődtünk, óriási eredmény, emellett fontosnak tartom kiemelni, hogy a járványhelyzet alatt is meg tudtuk tartani ezt. Nagyon alacsony a fluktuációnk, 1-2 olyan esetet tudok felidézni, amikor távozott tőlünk egy munkatárs. Mindez annak tükrében jelent igazán sokat, hogy kollégáink ügyfeleink székhelyén dolgoznak, több csapatban szétszórva, így nem mindig egyszerű a csapategységet megtartani. Erre kiemelten figyelünk, jelenleg például azt térképezzük fel, hogy a járvány ellenére, illetve azt figyelembe véve, kinek mire lenne igénye közös rendezvények, találkozók, cégen belüli események kapcsán.

IThon.info: Zárásként mit emelnél ki azoknak, akik gondolkodnak abban, hogy cégükben robotok segítségével automatizálják a folyamatokat?

Kocsis Mihály: Sokkal jobban érdemes utánanézni annak, hogy mit is takar az RPA, azt pedig egyszerűen nem lehet megúszni, hogy folyamatok szempontjából „szedjük szét” a céget. Sokan azt gondolják, hogy maga a fejlesztés, a scriptírás az RPA legfontosabb és legbonyolultabb része, holott ez nagyjából a teljes folyamat 50%-át teszi ki abban az esetben, ha a folyamatok feltérképezését, dokumentálását és a kezdeti méréseket is el kell végezni. Előtte olyan fontos és kihagyhatatlan lépések vannak, amelyek alapjaiban határozzák meg a sikerességet. Aki elég bátor ahhoz, hogy mindezeket végigvigye, jelenleg annak lesz versenyelőnye.

Érdekel a tesztautomatizálás? Szívesen dolgoznál RPA projekteken, és szereznéd meg azokat az ismereteket, amelyekre akár a jövődet is építheted? Ismerd meg közelebbről a TestIT csapatát!