Informatikus mennyország a magyar bróker-leánynál

HR&IT Olvasási idő:3 perc

Legjobb IT cég

Péterffy Tamás minden idők egyik legsikeresebb magyar származású vállalkozója és programozója, ehhez kétség nem férhet. A tőzsdei ügyletek modernizálásában vezető szerepet betöltő vállalata, az Interactive Brokers pedig az elmúlt négy évtizedben méltán vívta ki magának világszerte a fejlesztők és az üzleti élet képviselőinek elismerését.

A cég budapesti irodája dinamikusan fejlődik, és a tervek szerint néhány éven belül megdupláznák a jelenlegi közel 50 fős fejlesztőcsapat létszámát. Ennek kapcsán készítettünk interjút Román Richárd ügyvezetővel és Győri Tamással, az Interactive Brokers Hungary Recruitment Managerével.

IThon.info: A vállalatok többsége próbálja diszkréten kezelni a fizetések mértékét és a munkatársak számára nyújtott kompenzációs csomagok pontos összetételét. Erre jön az Interactive Brokers Hungary (IBH), és kikiáltja magát “a legtöbbet adó IT cégnek Magyarországon”. Nem érzitek mindezt kicsit túlzónak?

Román Richárd: Kijelentésünk nem egy PR jellegű fancy szlogen, hanem egy transzparens és tudatos HR stratégia része. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem csak pénzt jelent (bár valóban jóval a piac felett húzzuk meg a fizetéseket), hanem hiánytalan kényelmi csomagot, otthonos életérzést kínálunk a csapattársaknak. Az ideális feltételek megteremtése követelmény is, hiszen a fejlesztők krémjét keressük a piacon, akik számára a tökéletes munkahelyet szeretnénk biztosítani. Ebben szerintem semmi túlzó nincs.

Győri Tamás: Az Interactive Brokers Hungary még a juniorok számára is magasan a hazai átlag feletti fizetést kínál. Nem beszélve a vonzó béren kívüli juttatásokról – mint például a komplex, családra is kiterjeszthető magánegészségügyi szolgáltatások. De a legjobbak esetében természetesen a bónuszokkal sem fukarkodunk. Mindennek persze ára van: nagyon erősen szűrjük a jelentkezőket, hiszen tényleg a legjobbakkal szeretnénk együtt dolgozni.

IThon.info: Nem féltek a fizetések elinflálódásától?

Román Richárd: Nem, semmiképp sem generálunk tendenciát ezzel. A szigorú kiválasztásból következően a fejlesztőknek csak kis hányadát jutalmazzuk – értékeljük őket –, így ritka kivételek vagyunk a piacon. Az IT szektor fizetései nem fognak emiatt elmozdulni.

IThon.info: Pontosan kiket kerestek? Miben kell a legjobbnak lenni és miért van szükség erre a határtalan maximalizmusra?

Román Richárd: Kiváló problémamegoldó embereket keresünk C++, Java és Android fejlesztésekhez. Robert C. Martin nyomán olyan mestereket (craftsmen), akik nem csak, hogy nem lusták utánajárni a szerintük legjobb megoldásnak, hanem még élvezik is a kihívásokra adott frappáns választ. Megérzik, hogy az algoritmusnak le kellene futnia lineáris időben, és addig nem nyugszanak, amíg vagy le nem kódolják, vagy be nem bizonyítják az ellenkezőjét. Mindemellett nem ijednek meg az éles rendszertől sem, és folyékony angol nyelvtudással rendelkeznek, nyitottak a nyugati kultúrára.

IThon.info: Hogyan képzeljük el a hazai iroda fejlesztőcsapatát? Kik dolgoznak nálatok, milyen végzettségük van és mit érdemes egyáltalán tudni róluk?

Győri Tamás: Számunkra a magas szakmai kompetencia mellett a gondolkodásmód a legfontosabb, ezért életkorral, nemmel vagy konkrét végzettséggel kapcsolatos elvárásunk nincs a jelentkezőkkel szemben. A jelenlegi minta azonban azt mutatja, hogy jellemzően két csoport tudja nálunk megtalálni a számítását: a kiemelkedően tehetséges fiatalok, valamint a sok tapasztalattal rendelkező seniorok. Végzettséget tekintve leginkább programozó matematikus, fizikus és informatikai mérnök jelöltekkel találkozunk.

IThon.info: Úgy tudjuk, hogy a toborzás során sem követitek a trendet. Miben hasonlít és miben tér el az Interactive Brokers kiválasztási módszere a piacon megszokottól?

Román Richárd: Vérbeli informatikai vállalat vagyunk, amit fejlesztők alapítottak és vezetnek is máig. Az interjúk során ezért szakmabeliekkel találkozhatnak a jelöltek, nincsenek trükkök, sem unalmas sémák. A fókusz a fejlesztési tudáson van, fűszerezve fogós logikai feladatokkal.

Győri Tamás: Többkörös szakmai interjúkon kell a jelölteknek a rátermettségüket bizonyítaniuk. Multikulturális és multinacionális jegyekkel rendelkező vállalatként az angol nyelv ismerete elengedhetetlen, így az interjúkat is angol nyelven tartjuk, a tesztek is angol nyelvűek. A kiválasztás során törekszünk arra, hogy a jelölteknek a lehető legtöbbet adjuk át magunkról, transzparensek vagyunk a kezdetektől fogva.

Interactive Brokers iroda

IThon.info: Említettétek, hogy hosszú távra kerestek munkatársakat. Ez nagyon jól hangzik, de igencsak nehezen valósítható meg manapság, amikor rekordméreteket ölt a fluktuáció. Miért érdemes egy programozónak hosszú távon is az Interactive Brokers csapatát erősíteni?

Győri Tamás: Lehet, hogy az IT területeken rekordokat dönt az elvándorlás, de az IBH-nál ebből szinte semmit nem érzünk. 2018-2019-ben mindössze 2 kolléga távozott tőlünk, ami ha úgy vesszük, valóban rekord, csak épp pozitív irányban, hiszen a szektorban nem sok cég büszkélkedhet 2%-os éves fluktuációval.

Román Richárd: Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy trend nálunk sokáig maradni. Akik továbblépnek, azoknak a jelentős része is házon belül vált pozíciót vagy külföldi partnerirodáink egyikébe távozik. Én úgy látom, ez három pozitívumra vezethető vissza: egyrészt miénk az egyik, ha nem “a” legprofibb fejlesztői csapat az országban, amit szeretnek is a kollégák és nem szívesen hagynak itt.

Másrészt kiemelten odafigyelünk a kollegák igényeire, évente újra és újra felmérve azokat. Ezen kívánságokra válaszolva szervezzük belső tanfolyamainkat, jár hozzánk anyanyelvű angoltanár, és végtelen számú kereskedelmi online tanfolyamhoz férhet hozzá az, aki szeretné magát képezni — mindezt térítésmentesen.

Harmadrészt pedig célunk, hogy többet nyújtsunk a fejlesztőknek, mint amit el tudnak képzelni.

IThon.info: Han Solot idézve “Én bármekkora jutalmat el tudok képzelni.” :)

Győri Tamás: Ahogy Luke válaszolta: “Megkapod.” :)  Komolyra fordítva a szót, alapvetően a kiváló munkaerő megbecsülésére kell helyezni a hangsúlyt, ami több tényezőből áll. Ennek része a professzionális munkakörnyezet, a szakmai megbecsülés és természetesen az anyagi elismerés is egy fontos eleme. A legtöbben a munka-fejlődés-magánélet egyensúlyára törekednek, amihez szükséges egy stabil pénzügyi háttér. Aktuális téma, hogy a kialakult ingatlanpiaci helyzet kevesebb fejtörést okozhat azoknak, akik egy stabil, tervezhető jövőt biztosító munkahelyen dolgoznak. Az Interactive Brokers pedig egy ízig-vérig amerikai, konzervatív cég, amely pénzügyi szempontból is (magas alapfizetés, bónuszok, éves fizetésemelés, kompenzációs csomag, részvénypakett) szívesen jutalmazza a kiválóságokat.