Így változtatta meg a II. OITM a győztes életét

Sikerek Olvasási idő:2 perc

II. Országos IT Megmérettetés nyertese

Tudni szeretnéd, hogy milyen pozitív hatással lehet életedre a III. Országos IT Megmérettetésen való részvétel? Interjút készítettünk a tavalyi verseny nyertesével, Borbély Zsófiával, aki 11 kategóriában vett részt, és összesített, kiemelkedő pontszámával léphetett a dobogó legmagasabb fokára. Hogyan változtatta meg a verseny az életét, és azóta milyen fejlesztéseken dolgozik? Cikkünkből kiderül.

IThon.info: Miért jelentkeztél a versenyre?

Borbély Zsófia: A legfőbb oka annak, hogy jelentkeztem a versenyre 11 kategóriában, az az volt, hogy újabb kihívások elé állítsam magamat. A kategóriák közül, voltak olyanok is például, amik akkor még annyira nem álltak közel hozzám, de ki szerettem volna próbálni magam azokban a témakörökben is.

IThon.info: Milyen kategóriákra jelentkeztél, milyennek találtad őket, és milyen eredményt értél el bennük?

Borbély Zsófia: Amik visszagondolva számomra a legmegkapóbbak voltak, az a tesztautomatizálás, és az IT biztonság, ahol például biztonsági réseket kellett megtalálni, vagy kódot kellett visszafejteni, de kedvenceim közé tartozott a Python fejlesztés is. Számomra nagy jelentőséggel bírt, hogy új technológiákkal találkozhattam, és kipróbálhattam magam olyan területeken, amikkel eddig testközelből nem találkoztam.

A 11-ből 6 kategóriában helyezést is értem el, és a pont-összesítés során derült ki, hogy én gyűjtöttem össze a legtöbbet. Egyébként láttam, hogy idén a szektorok a “Jövő programozója” kategóriával bővültek, ami nagyon szimpatikusnak tűnik nekem. Ha tavaly is lett volna ilyen, biztosan az lett volna a 12.. (Kipróbálásképpen játszhat a Jövő programozója kategóriában, de csak olyan nyerheti meg, aki nem hivatásszerűen programozó – A szerk.)

IThon.info: Milyen fejlesztési előképzettséggel rendelkezel, és hogyan készültél a megmérettetésre?

Borbély Zsófia: Én az ELTE-n vagyok PhD hallgató, programtervező informatikus szakon. Gyakorlati tudásomat az egyetemi projektek, illetve a szakmai gyakorlat alatt szereztem, ezért az egyetemen elsajátított készségeimet és tudásomat is hasznosítani tudtam a verseny során.

Külön a versenyre nem igazán készültem, hiszen az egyes kategóriák feladatai hétről-hétre meglepetések voltak, és előre nem tudtam, hogy mire számíthatok.

IThon.info: A verseny nyereménye 2018-ban egy látogatás volt a KUKA augsburgi központi gyárába. Milyen hatással volt rád ez az utazás?

Borbély Zsófia: A látogatás során találkozhattam a KUKA R&D csapatával, és beszélgethettem a vezetővel, illetve megismerkedhettem az ottani folyamatokkal. Már első látásra nagyon szimpatikus volt mindenki, és a robotizációs megoldások is felkeltették az érdeklődésemet.

IThon.info: Hogyan változtatta meg az életedet a verseny, illetve a nyeremény?

Borbély Zsófia: Eléggé nagy változást hozott az életembe ez a verseny. Már a látogatás során megemlítették, hogy van egy üres pozíciójuk, illetve annyira megtetszett az, amivel ott találkoztam, hogy kapva-kaptam az alkalmon, és csatlakoztam az R&D csapathoz. Az ELTE-n jelenleg passzív féléven vagyok, és teljes mértékben az ottani projektjeimre fókuszálok. Most is például az augsburgi központban vagyok, ahol egy hétig az itteni csapattal dolgozunk együtt. Az elején egyáltalán nem gondoltam volna, hogy egy IT verseny megnyerése ekkora csavart hoz az életembe, de nagyon örülök, hogy így alakult!

IThon.info: Milyen technológiákat használsz a jelenlegi projektjeid során, és hogyan tartod karban a tudásodat?

Borbély Zsófia: Itt a KUKA-nál nagyon sok technológiához és megoldáshoz érteni kell, ezért nem a specializálódás a legfontosabb, hanem a tudásunk sokrétűsége. Mivel a projekteknél használt nyelvek, irányvonalak, és technológiák nagyban különbözhetnek egymástól, ezért én mindig tanulok valami újat, ahogy más és más feladattal foglalkozom.

Mivel én leginkább szoftverfejlesztéssel foglalkozom, ezért szeretném még a tudásomat hardver-oldalról is fejleszteni majd a jövőben.

IThon.info: Ha most lennél frissen érettségiző, akkor is ugyanezt az irányt választanád?

Borbély Zsófia: Igen, egyértelműen ugyanezt az irányvonalat követném. Rengeteg lehetőség rejlik még az informatikában, például ami szerintem nagyon jövőbe mutatóak, azok az önvezető autók, a robotika, a különböző automatizálási lehetőségek, de akár a 3D nyomtatást is ide sorolnám.

Ez egy olyan irányzat, ami folyamatos fejlődés alatt van, ezért nekünk, fejlesztőknek is újabb és újabb kompetenciákra, tudásra lesz szükségünk. Ezért azt gondolom, hogy azok, akik jelenleg pályaválasztás előtt állnak, és érdeklődnek az informatika, vagy konkrétan a fejlesztés iránt, ne habozzanak belevágni. Az persze még ennél is jobban hangsúlyos, hogy jelenleg hiány van a jó programozókból, ezért kiemelkedő képességekkel és szorgalommal messzire el lehet érni ebben az iparágban.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés