A legújabb .NET verziók jobbak a Java-nál?

HR&IT Olvasási idő:2 perc

Java .Net

Mi azon az állásponton vagyunk, hogy nincs olyan platform, amely mindig tökéletesen megfelel minden egyéni igénynek. A Java és a .NET is rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal, a döntést mindig az adott fejlesztés bonyolultsága, a fejlesztő képességei és igényei alapján kell meghozni, ehhez viszont szükséges a két szoftver közötti különbségek ismerete. Ebben az összehasonlításban nyújtunk most segítséget 9 szempont elemzésével:

1. Forráskód nyíltsága A Java a népszerűségét főképp a nyitottságának és rugalmasságának köszönheti. A Microsoft .NET keretrendszerének csak kis része nyílt forráskódú (igaz, az utóbbi években igyekeztek ezen változtatni), alapvetően Windows-ra készült. Ezzel szemben a Java hordozható, platform független, és 80%-ban nyílt forráskódú, szinte bármilyen eszközön és operációs rendszerrel futtatható.

2. Támogatott programnyelvek A Java J2EE keretrendszerének köszönhetően az alapértelmezett nyelv a Java, és nincs is nagyon más lehetőség. A .NET keretrendszerben számos programnyelv közül választhatunk, beleértve a C#, F# és VB.net nyelveket.

3. IDE A Java rugalmassága az IDE-k tekintetében is megfigyelhető.  4 nagy (Eclipse, IntelliJ Idea, Oracle NetBeans, Oracle JDeveloper) és több kisebb IDE közül választhatunk, ráadásul a köztük levő verseny ösztönzőleg hat a fejlődésükre és az innovációra. A .NET fejlesztők a Microsoft Visual Studio-hoz vannak kötve, amely azonban mindenből amire egy fejlesztőnek szüksége lehet, megfelelőt nyújt, , az alkalmazásfejlesztéstől kezdve a hibajavításon át a telepítésig.

4. Sebesség és teljesítmény Bár a .NET kevésbé rugalmasan alakítható, ez megteremti a lehetőséget arra, hogy a Java-nál gyorsabb legyen. A Java IDE-kre történő beállítása hosszadalmas lehet, míg a Microsoft Visual Studio csak rövid átfutási idővel operál.

5. Biztonság A Microsoft különösen nagy hangsúly fektet a kódolás minőségére, jól működő procedúrájuk van a sebezhető pontok kiszűrésére és kijavítására. Az Oracle is rendelkezik biztonsági fejlesztési ciklussal, de ez korántsem olyan fejlett, mint a Microsoft-é.

6. Többlépcsős technológia A Java és a .NET is azért készült, hogy a többlépcsős webalkalmazás fejlesztést segítse. Az alkalmazásoknak három szintje van: ügyfél, szerver és adatbázis szint. Mindkét szoftver olyan szolgáltatást nyújt, melynek segítségével könnyen a vállalkozásnak tetsző logika szerint rakhatóak össze az alkalmazások és állítható be az adatgyűjtés.

7. Vállalati szintű alkalmazásfejlesztés Mind a Java, mind a .NET kiváló arra, hogy a vállalati szintű alkalmazásfejlesztés elérje a kívánt célt. Mindkét platform objektum-központú, biztonságos és rendelkezik automatikus szemétgyűjtéssel . Bár más szintaxissal, de ugyanazt az eredményt próbálják elérni

8. Integrált webszolgáltatások A Java és a .NET is kifejezetten alkalmas webszolgáltatások építésére és integrálására, az alkalmazások bővíthetőbbé tételére. Mindkét platformnak vannak olyan összetevői és funkciói, amelyek segítik az olyan folyamatokat, mint az adatbázisok elérése, a weboldalak szkriptelése, az üzenetek kezelése vagy a távoli erőforrásokhoz való kapcsolódás.

9. Költségek A Java ingyenes, és sok  harmadik féltől származó nyílt forrású és ingyenes IDE is van hozzá. A .NET keretrendszer szintén ingyenes, de a Microsoft Visual Studio nem. Azonban tény, hogy a Windowsnak van beépített alkalmazáskiszolgálója, ezzel szemben akár 8-10 000 dollárba is kerülhet gépenként, hogy felturbózzuk valamely népszerű Java-alapú alkalmazáskiszolgálót a megfelelő szintre.  

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is