Ha JavaScript, ez lesz az 5 legjobb barátod!

HR&IT Olvasási idő:1 perc

JavaScript

Felmerülhet a kérdés: miért érdemes szerkesztőt használni JavaScript programozáshoz egy IDE helyett? Röviden összefoglalva: a gyorsaság miatt. Az alapvető különbség az IDE-k és szerkesztők között az, hogy az előbbiek elvégzik a hibák azonosítását és javítását (tartalmaznak debuggert) és támogatják az alkalmazás életciklus-kezelő (ALM) rendszereket. A most tárgyalt szerkesztők viszont támogatnak legalább egyféle verziókezelő rendszert (általában Git-et), így a fenti különbség már kevésbé jelentős.

A legideálisabb szövegszerkesztő természetesen mindig az adott feladattól függ. Legtöbbször a választott JavaScript szerkesztő a Sublime Text, a Visual Studio Code, vagy a Brackets lesz, azonban számos másik eszköz (pl. Atom, Komodo Edit) is rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek bizonyos esetekben kifejezetten hasznosnak bizonyulnak. Lássuk tehát a listát, az öt legjobb JavaScript szerkesztőről:

1. Sublime Text

Egy roppant kényelmesen és jól konfigurálható és bővíthető szövegszerkesztő. Több, mint 50 beépített szintaxisa van (köztük a JavaScript), és tovább bővíthető Sublime csomagokkal vagy TextMate definíciókkal. Néhány gombnyomással olyan programnyelvek támogatása is telepíthető, mint a TypeScript vagy a Babel.

2. Visual Studio Code

Egy ingyenes könnyűsúlyú szerkesztő és IDE Node.js-hez és ASP.NET-hez. Olyan Microsoft technológiákat egyesít, mint a TypeScript vagy a Roslyn .NET compiler. Az Atomhoz hasonlóan Electron héjprogramot használ. Elérhető Windowsra, MacOS-re és Linuxra.

3. Brackets

Egy ingyenes, nyílt forráskódú programszerkesztő az Adobe-tól, kifejezetten web alkalmazás szerkesztésre fejlesztve. HTML-ben, CSS-ben és JavaScript-ben van megírva és harmincnál is több nyelvet támogat. A Brackets bővítményeket szintén JavaScriptben írták. A legtöbb szerkesztőtől eltérően, melyekben a megnyitott fájlokat külön ablakokban találjuk, a Brackets egy listát mutat a használatban levő fájlokról, mely a könyvtárfa felett látható.

4. Atom

Egy nyílt forráskódú szerkesztő a GitHub-tól, web technológiákra alapozva. A leggyakrabban használt programnyelvek szintaxisát megfelelően jeleníti meg (kivéve C# és F#, de ezeket a hiányosságokat az Atom package-ekkel lehet pótolni). Hasonlóan Atom package segítségével elérhető a TypeScript és  React is.

5. Komodo Edit

A Komodo IDE ingyenes, lecsupaszított változata. A „nagytestvérrel” megegyező szerkesztő funkciókkal rendelkezik, de hiányzik belőle a kód újraírás, hibajavítás, egységtesztelés, forráskód ellenőrző integráció és további hasonló funkciók, melyek általában egy IDE részét képezik.

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is