Magyar siker a szakmák világversenyén, a WorldSkills-en

HR&IT Olvasási idő:1 perc

worldskills

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatóján kívül 20 magyar induló versenyzett 19 különböző szakmában. Az IT hálózati rendszerüzemeltető mellett festő, szakács, pincér, cukrász, virágkötő, épületasztalos kategóriákban is volt magyar induló.

A World Economic Forum (WEF) szeptember végén közzétett legfrissebb jelentése szerint Magyarország kilenc helyet javított a versenyképességi rangsorban, ami főként a technológiai fejlesztéseknek és a lakossági internethasználat bővülésének köszönhető. A WEF a versenyképességet rontó tényezők között első helyen a nem megfelelően képzett munkaerőt említi. Magyarországon az IVSZ adatai szerint 2016-ban 22 ezer informatikus hiányzott, a szakemberhiány azonban nem csak Magyarország számára égető: a Harvey Nash és KPMG kutatása szerint az informatikai vezetők (CIO) 65%-a attól tart, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal.

Éppen ezért az elmúlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. 20 éves múltja, elterjedtsége, valamint a tananyag ingyenessége miatt ezek közül kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia.

Hivatalos eredmény

Ezért is különösen jó hír, hogy ismét ilyen jó eredményt értünk el a nemzetközi mezőnyben, ráadásul a nem hivatalos HackerRank rangsor után most egy hivatalos versenyen. 1947 óta minden második évben rendezik meg a vetélkedőt, amelyen idén 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. A WorldSkills programja a legkülönbözőbb iparági területeken méri meg a 23 év alatti fiatalok képességeit. Az október 14-19. között szervezett versenyen 20 magyar induló 19 különböző szakmában versenyzett, az IT hálózati rendszerüzemeltető mellett például festő, szakács, pincér, cukrász, virágkötő, , bútorasztalos, ács, fodrász, kategóriákban. A mechatronika versenyen két fős magyar csapat képviselte hazánkat.

Varga Ákos a versenyen – Fotó: SkillsHungary

A bronzérmes Varga Ákos a Cisco Hálózati Akadémián ismerkedett meg az informatikai hálózatokkal a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végzett tanulmányai során. A 14 hónapos felkészülésben Csőke János volt segítségére, aki a 2012-es EuroSkills versenyen maga is aranyérmes volt. A WorldSkills indulása óta azt a missziót szolgálja, hogy globális szinten is támogassa a különféle szakmunkák fiatal tehetségeit. Kiemelt célja emellett a szakirányú tehetséggondozás fontosságának hangsúlyozása is. A szakmák Európa Bajnoksága, az EuroSkills 2018-ban Magyarországon kerül megrendezésre.

Ha a fenti sikerről olvasva neked is megjött a kedved az informatikai tanulmányokhoz, akkor soha nem késő belevágni – ehhez össze is gyűjtöttünk neked néhány érdekes képzést:

[cegajanlo id=”kepzesek”]

Nyitókép: SkillsHungary