A 6 leggyakoribb IT sztereotípia – Romboljuk le őket!

Egyéb Olvasási idő:2 perc

IT sztereotípia
1.  IT-s vagy? Akkor tuti csak a gép előtt ülsz, és mindenről valami IT-s dolog jut eszedbe…

Az a gyanúnk, hogy akik azt állítják, hogy az IT-sok teljesen be vannak szűkülve a saját területükre, és mást sem csinálnak, csak a gépet ütik egész nap, összekeverik az informatikust a számítógépfüggő gamerekkel. Az IT szakmában való munka nem számít kivételesnek abból a szempontból, hogy ugyanúgy projektek vannak, munkaidő, feladatok, határidők, megbeszélések, csapatmunka, túlóra, stb., ahogy a legtöbb munkahely esetén is. A különbséget az jelenti, hogy itt a munka szorosan kötődik a számítógépekhez. Természetesen vannak, akikre igaz a sztereotípia, de az a megszállottságból fakad, nem abból, hogy IT-s.

2. IT-s vagy? Hogy-hogy nem zsíros a hajad, szakadt a ruhád, ápolatlan a szakállad és nagy a tokád?

Elég gyakoriak a fentihez hasonló mémek, az ápolatlan külsejű “kockával” középen.  Hogy ez a kép alakult ki az IT-sokról, valószínűleg összefügg az előző pontban tárgyalt előítélettel. De elárulhatom: az ápolatlanság nem függ össze az IT-val, nincsen több igénytelen ember ebben a szektorban, mint máshol. Sőt, az igénytelenség itt sem kecsegtet jó kilátásokkal…

3. IT-s vagy? Akkor tuti nincsenek női kollégáid…

Folytassuk a legalapvetőbb sztereotípiával, a nemekre vonatkozóval. A nők IT-n belüli helyzetével már korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk (itt és itt).  Tény, hogy a nők jóval kevesebben vannak a szakmában, példának okáért az IThon.info által most indított Országos IT Megmérettetés eddigi több, mint 1000 jelentkezőjéből mindössze kettő hölgy. Az egyenlőtlen arányoknak számos oka lehet, azonban semmiképpen sem a nők alkalmatlansága áll a háttérben. Tudtad például, hogy a Facebook COO-ja egy Sheryl Sandberg nevű hölgy? És azt tudtad, hogy a 40-es évektől, a számítástechnika tudományának indulásától számított 20-30 évig a nők domináltak ezen a területen? Kérdés már csak az: a tyúk volt előbb, vagy a tojás? Vagyis amiatt született ez az előítélet, mert a nők sokkal kisebb arányban vannak jelen az IT szakmában, vagy ez is hozzájárult a nemek közti egyensúly felborulásához?

4. IT-s vagy? Akkor tuti egyedülálló vagy…

Nem tudunk olyan kutatásról ami arra az eredményre jutott, hogy az IT szakmában dolgozók nagyobb arányban lennének egyedülállók. Sőt, számos olyan soft skill-t fejleszthet az informatika területén történő munkavégzés, ami akár egy kapcsolatban is jól alkalmazható, pl. magas szintű problémamegoldó készség. Persze az előző pontban is leírtuk, hogy a nemek aránya elég egyenlőtlen a szakmán belül, úgyhogy valószínűleg nem szakmabelivel fognak összejönni az IT-sok (főleg a férfiak), de ez nem jelenti azt, hogy akkor senkivel sem fognak. Amióta pedig a bérszintek igencsak felfele húznak a szakmában, az érdeklődés egyre nagyobb a szakma képviselői iránt. Az egy másik kérdés, hogy ez rendben van-e így.

[cegajanlo id=”megmerettetes”]

5. IT-s vagy? Akkor tuti antiszociális vagy…

Az egyetlen sztereotípia, aminek lehet némi tudományos alapja, ha nem is feltétlenül úgy, ahogy a legtöbben gondolják. Tény, hogy a számítástechnikában felmerülő feladatok végrehajtásához túlnyomórészt a bal agyféltekét kell használni, azok mennek IT-snak, akiknél ez az oldal dominál (de ez sem kizárólagos, hiszen például a grafikusoknál nagy szerepet kap a kreativitás). A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen emberek hajlamosabbak introvertáltak lenni. Azonban az introvertáltság nem rendellenesség, csak személyiségtípus, mégis sokaknak antiszociálisnak tűnhetnek az ilyen típusok. Azt is túlzás állítani, hogy ne lenne szociális életük ezeknek a személyeknek, mint ahogy az is igaz, hogy bőven találunk extrovertált IT-sokat is. Ez persze felületes áttekintése a témának, az viszont, hogy szociálisan “defektesnek” tekintik egyesek az IT-sokat felelőtlen kijelentés, és sokkal több utánajárást igényelne, hogy jobban megértsük az emberek személyiségét.

6. IT-s vagy? Akkor tuti egész nap unalmas kódsorokat bámulsz…

Ez tipikusan olyan ember kijelentése, aki sosem mélyedt el igazán az IT világában. Rendkívül sokszínű az informatika, sokféle tevékenységet sorolhatunk ide, és csak egy kis része ezek közül a kódolás, sőt azon belül is számtalan eltérő feladat lehetséges. Ráadásul miért ne találhatná valaki izgalmasnak ezt a részét is a munkájának?

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is!

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés