Mi kéne, hogy hazagyere?

Egyéb Olvasási idő:1 perc

Közgazdászok, pszichológusok, aggódó szülők, és politikusok is keresik a választ a címben szereplő kérdésre – ami akár valamilyen hangzatos, haza csábító kampány felvezető kérdése is lehetne. Mégsem erről van szó, sokkal inkább arról, hogy egy kedvező tendencia nyomába szeretnénk eredni egy jól körülhatárolható területen, ami nem más, mint az IT szakma. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy kit mi motivál, döntsön akár az itthoni munkavállalás, akár a külföldi karrierépítés mellett. Tapasztalatokat, véleményeket, történeteket szeretnénk összegyűjteni és a másik oldalon cégeket, lehetőségeket bemutatni a megfelelő válasszal.

Miért tesszük?

Senkit nem akarunk meggyőzni,  viszont túl az ötvenedik beszélgetésen olyan IT szakemberekkel – fejlesztővel, IT biztonsági szakemberrel, architect-tel, üzleti tanácsadóval stb. – akik ma nem itthon dolgoznak vagy nemrég tértek haza, érdekes válaszokra leltünk. Nekik is feltettük a cikk elején szereplő kérdést, és rengeteg különféle választ kaptunk. Szerepelt ezek között az anyagiak kérdése, a politikai kiábrándultság, a kalandvágy és rengeteg más indok is. Szeretnénk mélyebbre ásni ebben a témában, és megtudni, hogy mi mozgatja a hazatérőket, mi azokat, akik már rég elszoktak a “jó reggelt!” köszönéstől, és mi azokat, akik épp a távozástól zárkóznak el teljesen. Az eddigi válaszok alapján jóval több oka lehet a távozásnak, mint ahogy azt előzetesen gondoltuk volna, emellett az is látható, hogy igenis vannak olyan tendenciák, amelyek erősítik az itthon maradás mellett szóló érveket.

Régi mondás, hogy ahol a tudás, oda jön a tőke is. Ma egy kicsit pontosítva, ahol a technológiai tudás, oda jön a tőke és vele együtt a lehetőség, fejlődés is. Ezért az is biztos, hogy az jár jól (legyen szó cégről, vagy nagyobb közösségekről, régiókról, országokról) aki rendelkezik a megfelelő technológiai tudással, és arra is képes, hogy megtartsa, fejlessze, motiválja az ezzel a tudással rendelkező embereit. Ezért különösen fontos, hogy a tapasztalt szakembereket megtartsuk, vagy aki ma távol van érdekelt legyen abban, hogy a tudását itthon kamatoztassa.

Külföldön dolgozol az IT szektorban, de pontosan tudod, hogy mi az, ami motiválna a hazatérésre? Írd meg nekünk a lenti űrlapon! Itthon dolgozol, és fel sem vetődik benned, hogy másutt próbálj szerencsét? Szavazz azokra a cégekre, amelyekkel jó tapasztalataid vannak!

[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”]