Mit ér a magyar IT bér? – vol.2

HR&IT Olvasási idő:1 perc

Korábbi cikkünkben megvizsgáltuk, hogy pár népszerűbb várost összehasonlítva hol milyen mennyiségű fogyasztási cikket lehet megvásárolni az adott ország IT átlagbéréből.
Az összehasonlítás miatt bruttó átlagbérekkel számoltunk. Most elhoztuk Nektek a nettó átlagbéreken alapuló összehasonlítást is (spoiler: az “erősorrend” nem változott így sem), hogy szemezgetni tudjatok.

Fontos azonban kiemelni, hogy a sokszor igen összetett adórendszerek miatt az alábbi keretfeltételeket vettük alapul, és olyan személyre néztük meg a számokat, aki:

  • a 30-as éveiben jár, így nem pályakezdő, és a nyugdíjtól is messze van
  • nem házas
  • nincsenek gyerekei
  • nem átmeneti munkavállaló, tehát nem külföldről érkezett az adott országba dolgozni.

A fizetési adatok tekintetében a többnyire mindenki által elérhető, önbevalláson alapuló oldalakat hívtuk segítségül. Az esetleges torzítások kiküszöbölése érdekében egy-egy város kapcsán több forrásból is informálódtunk. A bérszintek meghatározásához a fejlesztéshez közeli munkaköröket vettük figyelembe (szoftverfejlesztő, tesztelő, projektmenedzser, DevOps mérnök, üzleti elemző), az átlagfizetés ezen pozíciók havi nettó bérének egyszerű számtani átlagaként került definiálásra.
A Numbeo által közzétett adatok segítségével az egyes fogyasztási cikkek ára könnyen kikereshető a világ különböző városaira vonatkozóan.
Az aktuális árfolyamokat figyelembe véve pedig mind a béreket, mind a fogyasztási cikkek árait forintban határoztuk meg.

Ezután azt néztük meg, hogy az egyhavi informatikai átlagbérekből milyen mennyiségű fogyasztási cikket lehet vásárolni az egyes városokban, például a berlini egyhavi átlagkeresetből hány kg húst lehet venni Berlinben, ezáltal pedig kialakult egyfajta sorrend a helységek között.

1. diagram
*: 80 m2-es, nem belvárosi lakásra számolva
2. diagram
*: középkategóriás étterem, 2 főre

4. diagram

*: normál árú jegy egy személyre

6. diagram

Továbbra is igaz az, hogy mindezzel célunk nem több mint, hogy a diagramok böngészése közben kicsit más, néhol viccesebb, néhol komolyabb szempontok szerint is megvilágítsunk egy nagyon komplex kérdést.

Szívesen olvassuk kommentben, Ti mit gondoltok! Hol éri meg legjobban informatikusnak lenni?

Korábbi cikkünk a témában:

Elolvasom

Ne felejtsd el, hogy az IThon.info-n több cégről és képzésről is találsz információt! Kövess minket a FacebookLinkedin és Instagram oldalunkon is, hogy ne maradj le semmiről!