„A nagyvállalati Unix rendszerek többségével dolgoztam már, ezt pedig igen kevés huszonéves mondhatja el magáról.”

HR&IT Olvasási idő:6 perc

One_Identity

2000 januárja: az akkori Veszprémi Egyetem kollégiumi szobájában két fiatal srác megalapítja az egyik legsikeresebb hazai IT vállalatot, a Balabitet (akkor persze még nem tudják ezt :)

2017 tavasza: egy miskei srác (Kalocsától 12 km-re) úgy dönt, hogy a fővárosi lehetőségek helyett egy vidéki egyetemen, Veszprémben kezdi meg tanulmányait

2018 januárja: a Quest Software, One Identity üzletága felvásárolja a teljes Balabit cégcsoportot 4 külföldi és 2 hazai irodával, valamint a 240 fős dolgozói állománnyal

2019 tavasza: Veszprémi Egyetem Napok, egy egyetemista tesztelői karrierjének kezdete a Linux világ egyik legismertebb vállalatánál

Mindez akár a Te sikersztorid is lehet! :)

A Királynők városában alapított cég időközben a világ vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalatának tagja lett, a miskei srác pedig immáron két éve az ő csapatukat erősíti tesztelő gyakornokként.

A kaliforniai székhelyű One Identity – Quest Hungary-nál nagyvállalati rendszerekhez kapcsolódó jogosultságok, hozzáférések menedzsmentjével foglalkoznak, budapesti ésveszprémi telephelyükön 140 mérnök kolléga dolgozik a közös sikerekért. Kókai Gábor ma már komplett projekteken dolgozik náluk nagy önállósággal, miközben a veszprémi Pannon Egyetemen végzi a programtervező informatikus alapképzést.

Miért jó egy vidéki egyetemen tanulni? Mit jelent az, ha valaki tesztelőként dolgozik? Hogyan lehet hatékonyan összeegyeztetni a tanulmányokat és a munkavégzést? Miért követte saját diákját egy egyetemi tanár a One Identity-hez? Gáborral a cég veszprémi irodájában beszélgettünk.

Délről nyugatra

ITmap: Mennyire klasszikus történet a Tiéd: már gyerekkorodban is tudtad, hogy egyszer majd informatikával szeretnél foglalkozni?

Kókai Gábor: Egyértelműen. Ahhoz a generációhoz tartozom, aki már az informatika közelében nőtt fel, még mielőtt olvasni tudtam volna érdekelt az, hogy mit hogyan lehetne megoldani számítógépen, és természetesen én is sokat játszottam. A középiskolát informatika ágazaton az Energetikai Technikum és Kollégiumban végeztem Pakson, ahol a technikusi képzés során Webmester minősítést is szereztem. Ezek után egyértelmű volt, hogy a felsőfokú tanulmányaimat is ezen a területen folytatom tovább.

ITmap: Hogyan került Veszprém a képbe, miért egy vidéki város mellett döntöttél?

Kókai Gábor: Először én is Budapestben gondolkodtam, de egyre többet beszéltünk arról baráti körben, hogy vidéken felnőve nem biztos, hogy a fővárost szeretnénk célba venni, és szívesebben tanulnánk egy színvonalas vidéki egyetemen. A Pannon Egyetemet a pályaorientáció keretében a paksi középiskolában is bemutatták, mi pedig úgy döntöttünk, hogy megnézzük. Elmentünk, szemügyre vettük a várost, az egyetemet, tetszett, amit láttunk, így be is adtuk jelentkezésünket. :) A sikeres felvételivel nagyjából 170 km-re kerültem Kalocsától, viszont azóta sem bántam meg a választásomat, immáron négy éve Veszprémben élek, és szeretem a várost. Pezsgő az egyetemi élet, rengeteg program van, fesztiválok, szakestek, jó a kollégiumi közeg, mindössze negyedóra alatt a Balatonon vagyok.

ITmap: Egy egyetemi program keretében találkoztál a One Identity – Quest Hungary-vel. Hogyan kezdtél el náluk dolgozni?

Kókai Gábor: A Veszprémi Egyetemi Napok (VEN) az ország legnagyobb múltú és legszínesebb hagyományaival rendelkező egyetemi napok sorozata, ahol számos program és nagy bulik mellett keresik a következő VEN diákrektort. Hazai vállalatok közül rendszeresen szponzorálják az eseményt, 2019-ben pedig a One Identity is jelen volt egy standdal, így találkoztam először a kollégákkal. Ha jól emlékszem, még egy sör-virsli versenyt is rendeztek. Hamar beszédbe elegyedtünk, amelynek végül egy hivatalos interjú lett a vége a tavaszi vizsgaidőszakot követően. Júliusban pedig már ott ültem a korábban teljesen ismeretlen multinacionális közegben. :)

Fejlesztésből tesztelésbe

ITmap: Az egyetemi padokból soha nem egyszerű egy munkahelyi székbe ülni, mennyire könnyen tudtál integrálódni a vállalat életébe, milyen segítséget kaptál mindehhez?

Kókai Gábor: Egy amerikai projektre kerültem, amelyben a hazai csapat többi tagja fejlesztési feladatokat látott el, én pedig tesztelőként igyekeztem támogatni őket. A szakmai betanulásomban nagyon sok segítséget kaptam egy amerikai kollégától, aki Quality Assurance Engineer-ként szintén a tesztelésért volt felelős, vele rengeteget e-maileztünk, de azt kell mondjam, hogy valójában az egész folyamat csapatmunka volt, amelyben tényleg mindenki kivette a részét. Bárkitől kérdezhettem, mindig megkaptam a megfelelő választ, soha nem éreztem azt, hogy „csak” egy pályakezdő gyakornok vagyok, az első pillanattól kezdve a team teljes értékű tagjaként kezeltek. Cserébe igyekeztem minden létező tudást magamba szívni. Az első napok, hetek kétségkívül hektikusabbak voltak, hiszen fogalmam sem volt arról, hogy ki kicsoda, hogy egyáltalán hogyan működik egy globális vállalat, idővel azonban tisztává vált a kép, a kezdeti szakaszon egyszerűen át kell esni.

ITmap: Mennyit tudtál korábban arról, hogy mi egy tesztelő feladata, mennyire ismerted a munkakört?

Kókai Gábor: Természetesen arról tudtam, hogy létezik ilyen munkakör, de leginkább csak érintőleges információim voltak a pontos tartalmáról. Manapság az informatikát sok esetben még mindig csak a fejlesztéssel, programozással azonosítják, pedig ennél sokkal-sokkal szerteágazóbb területről van szó, elég csak akár a tesztelésre gondolni, de ugyanígy említhetném a Data Science-t, a Big Data-t, másik oldalról közelítve az üzemeltetést, hálózatokat, a menedzsment irányokról nem is beszélve.

Szekér Szabolcs és Kókai Gábor az egyetemi tanár – diák kapcsolat után a One Identity folyosóján találkoztak újra – immár kollégaként

ITmap: Mivel foglalkozol tesztelőként, mit csinál egy tesztelő, vagy szoftverminőségbiztosítási mérnök?

Kókai Gábor: Mára ez a munkakör is rengeteget fejlődött, míg régebben a manuális tesztelést jelentette, mostanra a tesztautomatizálás egyértelműen meghatározóvá vált. Jómagam mindegyiket végzem, úgy gondolom, hogyha meg akarunk ismerni egy terméket, a manuális tesztelésnél kevesebb jó módszer van, de a monoton, ismétlődő feladatok esetében az automatizáció nagy segítség. Ez utóbbihoz elengedhetetlen a programozási ismeret, hiszen az automata teszteket különböző programnyelvek segítségével írjuk. A munkánk célja az, hogy a lehető legkevesebb hibával adjuk át az adott terméket az ügyfélnek, vizsgáljuk, hogy az elvárt működést megvalósítja-e, illetve azt is, hogy meg lehet-e zavarni úgy a szoftvert, hogy ne azt csinálja, amit elvárnak tőle, tehát bebizonyítjuk, hogy mi az, ami nem működik. Jelenleg két projekten is dolgozom, és nagyon büszke vagyok rá, hogy ezeket egyedüli tesztelőként támogathatom: az egyik egy nagyvállalati hozzáféréskezelő rendszerhez kapcsolódik, amely azt menedzseli, hogy ki, mikor, honnan hova, miért és milyen rendszerekhez férhet / fért hozzá, a másik pedig azt támogatja, hogy hogyan lehet egy adott infrastruktúrába másik számítógépeket bevinni, pl. Windows környezetben hogyan lehet Linux-ot integrálni. Aki nem csak programozással szeretne foglalkozni, és jobban érdekli a folyamatok működése, az ebben a pozícióban megtalálhatja a számítását.

ITmap: Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát és az egyetemet, illetve hogy látod, mennyire egészíti ki egyik a másikat?

Kókai Gábor: Tény, hogy nem mindig egyszerű megtalálni az egyensúlyt a munka-tanulás-szociális élet hármasa között, de azért nem lehetetlen. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy adott időpillanatban mi a fontosabb. A One Identity-nél a munkám meglehetősen rugalmas, ami nagy pozitívum. Igyekszem minél több időt itt tölteni, mert nagyon fontos számomra, hogy minden rendben legyen a nálam lévő területeken, és, hogy olyan munkát adjak ki a kezemből, ami a lehető legjobb tudásomat tükrözi. Nem titok, hogy csúsztam az egyetemen, de most már közeledik a diploma. :) Úgy gondolom, hogy a felsőoktatásban az akadémikus ismereteket, a problémamegoldást, a technológiai alapokat lehet elsajátítani, de arra kevésbé van mód, hogy egy témában, részterületen vagy konkrét programozási nyelvben elmerüljünk. Sokszor volt már olyan, hogy nem értettem, miért fontos valami, amit az egyetemen nagyon hangsúlyoztak, de munka közben aztán összeállt a kép. Az egyik terület támogatja a másikat, egy-egy tantárgy esetében könnyebb dolgom van, ha a cégnél már előkerült az adott kérdés.

Gyakornokból munkatárssá

ITmap: Egyik tanárod szintén a One Identity-t választotta az egyetemet követően. Milyen volt a folyóson viszontlátni?

Kókai Gábor: Igen, Szekér Szabolcs doktorandusz hallgatóként Adatstruktúrák és algoritmusok, illetve Szoftvertechnológia órákat tartott, nem kis meglepetés volt, amikor szembejött a cégnél. :) Nyilván egy vállalati közeg teljesen más, mint az egyetemi, teljesen más valakivel kollégaként együttműködni, mint oktató-diák státuszban. Bár más projekten dolgozunk, de a huszonnégy fős irodában egy nagyon összetartó kis közösség alakult ki. Arról, hogy ő miért is választotta a céget, személyesen mesél az alábbi videóban!

ITmap: Miért szeretsz a cégnél dolgozni?

Kókai Gábor: Részben a már említett jó hangulat miatt, másrészt azért, mert minden nap tanulok valami újat. Egyszerűen szeretek itt lenni. A nagyvállalati Unix rendszerek többségével dolgoztam már, ezt pedig igen kevés huszonéves mondhatja el magáról. Hadd mondjak egy példát a cég rugalmasságára: amikor elkezdtem tesztautomatizálással foglalkozni, nagyon szerettem volna a Google Go nyelvét megtanulni. Ebben nagyon támogatók voltak, persze elővettem más script nyelveket is, mint a Shell vagy a Python, de ha valami pozitív irányba lendíti tovább az adott projektet, és persze időben is belefér, a One Identity-nél nyitottak az újdonságokra. A fejlődés támogatását az is mutatja, hogy a Hackathon keretében minden évben egy teljes héten keresztül a kollégák csapatokban egy-egy „garázsprojekten” dolgozhatnak, ami által mindenki meg tudja mutatni, hogy mi az a plusz, amivel a csapat további sikereihez hozzá tudna járulni. Nagyon pozitív továbbá számomra, amit már érintettünk is, hogy lényegében az első naptól kezdve teljes értékű munkatársként tekintettek rám. A One Identity-nél mindenki egyenlő esélyekkel indul, persze a rám bízott feladatok mélysége az elejétől fogva a tapasztaltamhoz igazodott.

ITmap: Úgy tudjuk, hogy a cégnél olyan szakemberek is dolgoznak, akik világszinten elismertek egy-egy témában.

Kókai Gábor: Így van, Todd C. Miller a SUDO maintainere, azaz ennek a nyílt forráskódú terméknek a gazdája a csapatunkat erősíti. Aki akárcsak egyszer hozzányúlt kicsit komolyabban Linux rendszerhez, valószínűleg ismeri ezt az alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egy másik felhasználó jogosultságaival futtasson programokat. Bár még nem találkoztam vele, de egy terméken dolgozunk, és vettem már részt olyan egyeztetésen, ahol ő is jelen volt.

ITmap: Mit üzennél kortársaidnak?

Kókai Gábor: Egy Steve Jobs beszéd utolsó mondata az volt, hogy „Stay hungry, stay foolish.” Legyetek tehát kíváncsiak, ne gondolkodjatok kategorikusan! Álljatok nyitottan a lehetőségekhez, amelyek szembe jönnek veletek, akkor is, ha nem egyeznek teljesen korábbi elképzeléseitekkel! Attól még lehetnek ugyanolyan jók, sőt, akár jobbak is.

Gábor tehát egy percig nem bánta meg, hogy egy vidéki egyetemet választott és, hogy élt egy olyan lehetőséggel, amely a szakmán belül egy olyan irányba vitte, amelyben korábban nem is gondolkodott. Budapest mellett vidéken is egyre több informatikai vállalat veti meg a lábát, lehet, Neked is érdemes Veszprémbe ellátogatnod. :)

Ha Budapesten szeretnéd karrieredet építeni, akkor is érdemes megnézned, mivel vár a One Identity, legyél Te is a SUDO gazdájának munkatársa!