„Három hónap alatt többet tanulunk, mint az egyetemi évek alatt.” – A jó szakmai gyakorlat a sikeres informatikai pálya alapja

Információk Olvasási idő:8 perc

AdNovum - Internship

Vannak cégek, ahol kiemelt figyelmet fordítanak rá, vannak, ahol úgy gondolják, nem érdemes foglalkozni vele, máshol pedig színvonalas és komplex programokat működtetnek, amelyek komoly alapokat adhatnak egy sikeres karrier felépítéséhez.

Ez utóbbiak közé tartozik a svájci hátterű, webes és mobil fejlesztésekkel foglalkozó AdNovum szakmai gyakorlat rendszere is, amely kiváló példája annak, hogy hogyan érdemes a fiatal szakembereket elindítani a pályán.

A cég magyar gyökerekkel rendelkező Country manager-e, Boon Péter mesél arról, hogy miért van központi szerepe a cég életében a gyakornoki programnak, hogy miért sikeres a kezdeményezés már évek óta, emellett elkalauzol minket saját karrierjének állomásain, és azt is elárulja, hogy fiatal szakemberként mire érdemes figyelned.

ITmap: Manapság számos olyan szakma közül választhatnak a fiatalok, amelyek jó pár éve még csak nem is léteztek, vagy legalábbis kevésbé voltak ismertek. Hogy látod, miért érdemes az informatika mellett dönteni, miért vonzó a szakmában dolgozni?

Boon Péter: A legtöbb ember, akivel találkozom, valóban élvezi a mindennapi munkáját az IT területen. A szoftverfejlesztés során a kreativitás és a technológia közötti egyensúlyt nagyon jól meg lehet teremteni: nap mint nap láthatod azt, hogy hogyan alakul, változik a munkád eredménye, ami reggel még nem működő funkció volt, a nap végére „életre kelhet”, emellett azt is elmondhatod, hogy az általad fejlesztett program vagy rendszer gyakorlati működésére, használatára, az azzal elért eredményekre is rálátásod van. Hadd mondjak egy példát: felemelő élmény volt, amikor Svájcban egy vasútállomáson óriásplakátokon a mi platformunk köszönt vissza, amelyet az ország legnagyobb bankja számára készítettünk. Mindennek azért is van kiemelt jelentősége, mert mutatja, hogy szoftvereink széles körűen használtak, illetve elérhetőek, így sokak számára teszik könnyebbé vagy jobbá a mindennapokat. Képzeld csak el, hogy testközelből látod, hogy az általad fejlesztett alkalmazást népszerűsítik, vagy ami még jobb: látod azt, hogy az emberek pénzt utalnak, vagy autót foglalnak vele! Manapság rengeteg különböző területe van az IT-nak, ami sokféle karrierútra lehetőséget ad. Érdeklődéstől, irányultságtól függően a technikai irányvonal mellett a projektvezetés, vagy  az emberek vezetése területén is lehet karriert építeni. Emellett több olyan speciális munkakörcsoport van, amelyek további fejlődési utakat kínálnak: minőségbiztosítás, UI/UX (a felhasználói felületet tervezése, illetve a felhasználói élmény kialakítása), vagy akár a tesztelés. Az informatikai terület egyik hatalmas előnye, hogy nem kell magunkat elkötelezni egy-egy irány mellett, hiszen adottak a lehetőségek arra, hogy pályánk különböző szakaszaiban más-más jellegű tevékenységre fókuszáljunk, ez által haladva előre, illetve céljaink felé.

ITmap: Ha már szóba kerültek a munkáitok, jellemzően milyen projekteken, feladatokon dolgoztok?

Boon Péter: Többnyire svájci partnerek számára készülő fejlesztéseken dolgozunk, illetve vannak globális ügyfeleink is, a hazai piac kevésbé van a fókuszunkban. Szoftvereink jellemzően nem csak belső használatra készülnek, erős az IT biztonsági hátterünk, ezért sok ügyfelünk érkezik a pénzügyi szférából, illetve a közigazgatásból, emellett kisebb arányban biztosítókkal is együttműködünk, de logisztikával, szállítással kapcsolatos projektjek is szép számmal találhatók portfóliónkban. Ami közös jellemzője projektjeinknek, hogy vagy technikai, vagy a meghatározott követelmények szempontjából kihívást jelentenek, hiszen nem azért bíznak meg bennünket, hogy egyszerű alkalmazásokat készítsünk. Arról, hogy milyen technológiákat használunk, illetve pontosan milyen jellegű fejlesztési feladataink vannak, kollégám, Balakirev Dávid, a cég regionális CTO-ja, ősszel mesélt nektek.

ITmap: Az említett beszélgetésben sok szó esett arról, hogy a jövőben nagy igény lesz az olyan szakemberekre, akik bár kiemelkedően értenek egy témakörhöz, de ezen kívül még sok másikban is otthon vannak, és nyitottak arra, hogy szélesítsék látókörüket, ismereteiket (az angol kifejezéssel élve: T-shaped people). Hogyan látod mindezt saját kollégáitok szemszögéből?

Boon Péter: Az informatika területén különösen fontosnak tartom a rugalmasságot, a széles körű érdeklődést, ezáltal pedig azt, hogy ne ragadjunk le egy-egy technológiánál. Olyan munkatársakkal dolgozunk együtt, akiket mindez jellemez, és nagyon sok esetben építkezünk erre. Szintén egy példával élve hadd mutassam meg ennek a hozzáállásnak egy másik aspektusát: agilis módszertannal dolgozunk, hathetes fejlesztési ciklusokban, és minden egyes ilyen szakasz végén prezentáljuk az érintett ügyfélnek azt, hogy meddig jutottunk. Így fejlesztő kollégáink közvetlenül tőlük kapnak visszajelzést munkájukkal kapcsolatosan, aminek különleges motiváló ereje van: saját magad mutathatod be saját munkád eredményét, és direktben kapsz visszacsatolást az elvégzett feladatokról. A motiváció mellett ez egyben magasabb szintű felelősséget is jelent, ami sokak számára vonzó. Ez az attitűd a cég egész működését áthatja, és gyakornoki programunknak is fontos részét képezi.

Boon Péter
Boon Péter, az AdNovum Hungary Kft. Country Manager-e

Let’s go ON-THE-JOB! 🙂

ITmap: Mit jelent az AdNovum-nál a gyakornoki program, milyen állomásai vannak, kiket vártok?

Boon Péter: Cégünknél 8-10 éve kezdtünk el ebben a formában az utánpótlással foglalkozni, de igazán az utóbbi 2-3 évben vált szervezetté, illetve forrotta ki magát valódi programmá. A fő célunk az, hogy olyan, elméleti ismeretekkel már rendelkező fiatalokkal dolgozzunk együtt, akik hosszú távon az IT területén képzelik el magukat, és hajlandóak is tenni saját fejlődésükért. Több egyetemmel is együttműködünk a program kapcsán (Budapesti Műszaki Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Pázmány Péter Katolikus Egyetem), gyakornokaink az esetek nagy többségében utolsó éves egyetemisták, sok esetben kötelező szakmai gyakorlatukat teljesítik nálunk. A három hónapos program során nem csak azt tanulják meg, hogy hogyan néz ki egy – többnyire – fejlesztési projekt, hogy milyen szerepkörök vannak egy csapatban, hogy hogyan állhat össze több ember munkája egy nagy egésszé, hanem megtanulnak felelősséget vállalni saját munkájukért. Igyekszünk továbbá erősíteni bennük a tudásvágyat, a tenni és tanulni akarást.

ITmap: Hogyan próbáljátok mindezt elérni?

Boon Péter: A programnak két fázisa van, az első hat hétben egy saját projekten dolgozik minden gyakornok kollégánk. Ez gyakran egy-egy technológia kipróbálását jelenti, amelyet érdekesnek és hasznosnak érzünk projektjeink szempontjából, de nekünk még nem volt erőforrásunk arra, hogy foglalkozzunk vele, de az is lehet, hogy egy kisebb léptékű üzleti problémán gondolkodnak, és annak járnak utána ebben az időszakban. Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy minden esetben olyan feladatokról van szó, amelyeknek gyakorlati értékük és hasznuk van. A program második felében már egy élesben futó projektre kerülnek, teljes értékű csapattagként. Ez kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a csapatmunka alapelveit, működését megértsék, hogy megtapasztalják a másokkal való együttműködés fontosságát, illetve a közös munka általános normáit. Mivel a fejlesztés nálunk minden esetben csapatmunkában valósul meg, ez a fázis nagyon lényeges eleme gyakornoki programunknak, itt tanulják meg annak a működésnek az alapjait, amely hosszútávon meghatározó lesz mindennapi munkájuk sikerességében. A csapatmunkát középpontba helyező fejlesztési módszertanunk gyakorlati oldalát is megtapasztalják, hiszen részt vesznek az olyan alapvető folyamatokban, mint a tervezés, a becslések, a code review-k.  Ezzel olyan értékes tapasztalatot szereznek pályájuk legkorábbi szakaszában, amelyre kevés szakmai gyakorlati programban van lehetőség. Ideális esetben a három hónap lelteltekor junior pozíciót tudunk felajánlani a résztvevőknek. A program egyik nagyon izgalmas, és talán nem túlzás azt mondani, hogy egyedi eleme, hogy a 12 hét után gyakornokaink lehetőséget kapnak arra, hogy a cég egésze felé – globálisan! – prezentálják munkájuk eredményét. Ez sok szempontból remek lehetőség: függetlenül attól, hogy valaki csak a pályája elején van, rögtön visszaigazolást kap arról, hogy fontos a munkája, hogy érdekesek a meglátásai, másrészt nagyon erős motiváló ereje van. Azt tapasztaljuk, hogy az esetek nagy részében nagyon lelkiismeretesen készülnek rá, és egy-egy jól sikerült bemutatónak hihetetlenül pozitív hatása van. Természetesen mindez nem kötelező, amikor bevezettük mindezt, azt gondoltuk, hogy ez sokak számára nem lesz komfortos, de az elmúlt évek tapasztalata éppen ennek ellenkezőjét mutatja. A visszajelzések, amelyeket a gyakornokoktól legtöbb esetben kapunk, magukért beszélnek: hihetetlen az a fejlődés, amelyet a pár hónap alatt bejárnak, sokszor maguk csodálkoznak el saját eredményeiken, és sok esetben mi is ugyanezt érezzük. Nem egyszer hallottuk már: „Három hónap alatt többet tanultunk, mint az egyetemi évek alatt!” Ez is mutatja, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és mivel töltjük szakmai gyakorlatunkat, hogy mennyit fejlődünk, hogy milyen hozzáállást, attitűdöt látunk ebben az időszakban. Egy jó szakmai gyakorlat hellyel tudjuk igazán megalapozni karrierünk sikeres elindítását, amelyből aztán a későbbiekben is tudunk építkezni.

ITmap: Milyen támogatást kapnak a gyakornok kollégák a program során?

Boon Péter: Rögtön a program kezdetkor mindenki mellé egy mentor kerül. A mentor sokszor az a kollégánk lesz, akitől azon projekt ötlete származik, amin az érintett gyakornok dolgozni fog. A gyakornokokat mentorként segítő kollégák minden esetben technológiai szempontból széles körű tapasztalattal rendelkező munkatársaink, ami kiemeli programunkat a más vállalatoknál ettől gyakran eltérő gyakorlattól. Mentoraink kiemelt feladata, hogy támogassák a gyakorlati tapasztalattal még nem, vagy alig rendelkező fiatalokat: vezessék be őket egy vállalat mindennapi életébe, ha elakadnak, nyújtsanak segítséget abban, hogy kihez forduljanak. A program így nem csak a gyakornok számára kínál fejlődési lehetőséget, hanem azon kollégáink számára is, akiket érdekel a vezetés, a people management, akik a technológiai feladatok mellett más jellegű kihívásokban is kipróbálnák magukat. A mentori szerep nagyon jó első lépése lehet ennek az útnak, amely során megtanulnak visszajelzést adni, másokat motiválni, biztatni.

AdNovum - Internship
Közös munka az AdNovumnál

ITmap: Hogyan választjátok ki, kik kerülnek a programba, illetve hány gyakornok kollégával dolgoztok együtt egy évben?

Boon Péter: Reálisnak kell lenni abból a szempontból, hogy mit várunk el a még egyetemi éveikben járó fiataloktól. Fontosnak tartjuk azonban, hogy valóban érdekelje őket az informatika, a fejlesztés területe, kövessék a trendeket, akarjanak tanulni, fejlődni, és jól tudjanak másokkal együttműködni. Általában évente tizenkét gyakornok kollégánk van, a tavalyi évünk például kiemelten sikeres volt, mert mindegyiküket fel tudtuk venni. Rugalmasan kezeljük mindezt, ha több tehetséges pályakezdőt találunk, örömmel látjuk őket, de természetesen akkor sem esünk kétségbe, ha egy-egy évben esetleg kevesebben vannak.

ITmap: Jó magad 12 éve az AdNovum-nál dolgozol: milyen karrierlépcsőket jártál be?

Boon Péter: Fejlesztői háttérrel rendelkezem, Hollandiában nőttem fel, ott nem volt kötelező szakmai gyakorlaton részt venni, de mivel édesanyám magyar, itthon az MTA-n töltöttem fél évet a mesterképzésem keretében. Ezt követően Hollandiában multinacionális cégeknél dolgoztam fejlesztőként, illetve az IT biztonság területén is tapasztalatot szereztem. Utána Budapestre költöztem, és rögtön az AdNovum-nál kezdtem el dolgozni fejlesztőként. Foglalkoztam backend, frontend fejlesztéssel, mobilfejlesztéssel, majd architektént, csapatvezetőként is kipróbálhattam magamat, később regionális CTO-ként a technológiai stratégiáért voltam felelős. Ezt követően több mint két és fél évvel ezelőtt kaptam felkérést a Country Manager-i feladatkör ellátására, amely egyben döntés volt arra vonatkozóan is, hogy a technikai vagy a menedzsment oldalra szeretnék inkább fókuszálni karrierem következő szakaszában.

ITmap: Mit tapasztalsz a fiatal pályakezdőkkel kapcsolatosan, mennyiben változtak meg az elvárások, illetve azzal párhuzamosan az ismeretek az elmúlt években?

Boon Péter: Míg 6-7 éve az egyetemről kikerülve döntő többségében Java vagy C# fejlesztőként kezdték a karrierjüket a fiatal IT-sok, ma már rendkívül szerteágazó lehetőségek várnak a végzettekre. Ezzel párhuzamosan megfigyelhető, hogy az elmúlt években egyre tudatosabb generáció lép a munkaerőpiacra, akik nem, hogy szüleiknél, de pár évvel fiatalabb kortársaiknál is pontosabban tudják, hogy mivel szeretnének foglalkozni, illetve mivel nem. Szélesebb körű ismeretekkel rendelkeznek, legyen szó akár technológiákról, akár általánosságban a piacról. Itt visszatérnék arra a gondolatra, amely már előkerült a beszélgetésben: a nyitottság és a rugalmasság egy sikeres karrierúton fontos alapfeltételek lehetnek. Manapság saját magát korlátozza az, aki csak bizonyos irányokba érdeklődik, ami nem biztos, hogy hosszútávon megtérülő befektetés. Emlékezzünk az ún. T-shaped people kifejezésre is, ami éppen a sokoldalúságot, a széles körű tudás meglétét helyezi előtérbe!

ITmap: Neked személy szerint miért fontos a gyakornoki programotok?

Boon Péter: A kialakított programunkkal mindenki nyer: a pályakezdők, akik valódi, értékes gyakorlatot szerezhetnek, a kollégáink, akik új szerepkörben próbálhatják ki magukat, és természetesen a cég is, hiszen nagyon sok tehetséges fiatallal bővülhetünk minden évben. Ha máshogy kellene megfogalmazni, azt is mondhatnám, hogy a társadalmi felelősségvállalást ötvözzük munkatársaink motiválásával, miközben üzletileg is fejlődünk.

ITmap: A tavalyi évben először vettetek részt szakmai hitelesítőként az ország legnagyobb online IT versenyén, az Országos IT Megmérettetésen. Miért döntöttetek úgy, hogy idén ismét belevágtok?

Boon Péter: Pár éve stratégiánk fontos eleme, hogy minél inkább megmutassuk magunkat a munkaerőpiacon, ebbe pedig tökéletesen beleillik a hasonló kezdeményezések támogatása, illetve az az azokban való részvétel. A versenyre, mint hosszú távú befektetésre tekintünk, bízunk benne, hogy általa is egyre többen megismernek bennünket. A feladatok összeállítása egyfajta belső csapatépítésként is működött, és külön örülünk annak, hogy a résztvevői visszajelzések is nagyon pozitívak voltak. Idén is várjuk az érdeklődőket „Probléma-analízis enterprise rendszerekben” kategóriánkban, ahol a kérdések révén cégünk szakmai mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek a játékosok.

ITmap: Mit üzensz az egyetemi hallgatóknak, akik az informatikai területen belül szeretnék megalapozni jövőjüket?

Boon Péter: A technikai tudás mellett fektessetek hangsúlyt az ún. soft-skillek fejlesztésére is, mint a kommunikáció, kifejezőkészség, együttműködés, hiszen ezek fogják lehetővé tenni, hogy eltérő munkakörökben is kipróbálhassátok majd magatokat, és minél sokszínűbb lehetőségek közül választhassatok. Legyetek nyitottak, ne ragadjatok le egy területnél, technológiánál! És ha vannak nem IT-s barátaitok, szóljatok nekik, hogy ők is legyenek IT-sok! 🙂

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook vagy LinkedIN oldalunkon is!