Te is ennyit keresel informatikusként?

HR&IT Olvasási idő:2 perc

fizetés

A Hays Hungary felmérése szerint továbbra is a fizetés a legmeghatározóbb, amikor a hazai munkavállalók munkahelyet választanak, 81 százalékuk jelölte meg ezt a tényezőt a legfontosabb szempontként. Ugyanakkor jól látszik, hogy egyre nagyobb szerepet játszanak a döntésben a munkavégzés minőségét befolyásoló tételek. Így például a munka-magánélet egyensúly a megkérdezettek 66 százalékának fontos, és 56 százalékuk jelezte, hogy a munkahely kiválasztásánál figyelembe veszi azt is, hogy milyen környezetben kell dolgoznia.

Bár ezek az adatok nem kizárólag az informatikusokra vonatkoznak, jól mutatják, hogyan változtak az elmúlt években a munkavállalók döntési szempontjai.

A felmérésből jól látszik, hogy az IT-szektorban dolgozók keresetében hatalmas különbségek vannak tapasztalattól és szakterülettől függően. Az informatikai szektor munkaerőpiacát továbbra is a jelöltek vezérlik, főként a fejlesztési területen. Ennek köszönhetően tovább nőttek a fizetések és a béren kívüli juttatások.

Nézzük részletesen, hogy mennyit keresnek az informatikusok!

Fejlesztői bérek

Forrás: HWSH

A junior fejlesztők esetében bruttó 430 ezer forint az átlag, azonban köztük is akad, akinek 360 ezer forinttal kell beérnie havonta, míg a felső határ a Hays Salary Guide alapján 480 ezer forint körül van. A szoftverfejlesztők 550 és 750 ezer forint közötti összegre számíthatnak, egy senior szoftverfejlesztő fizetése azonban meghaladhatja az 1 milliót is, a vezető fejlesztők pedig ennél is többet, 950 ezer és 1 millió 450 ezer forint közötti bért kaphatnak. A frontendesek és a mobilfejlesztők maximális bére is magasabb egymillió forintnál, az adatbázis fejlesztőké pedig csak 50 ezerrel marad el ettől.

Tesztelői bérek

Forrás: HWSH

A tesztelőknek az előbbieknél valamivel szerényebb fizetéssel kell beérniük: egy junior bére 330 és 450 ezer forint között mozog, míg a tapasztaltabb szakemberek 500-650 ezer, a seniorok pedig 700-900 ezer forint közötti összeget vihetnek haza. Természetesen a csoportvezetők keresnek a legtöbbet, ők akár 1 millió fölötti összegre is számíthatnak.

Infrastruktúra mérnökök bérei

Forrás: HWSH

A rendszermérnökök tapasztalattól függően 400 és 900 ezer forint között kereshetnek, a junior hálózatmérnökök fizetése 350 ezerről indul, míg a seniorok akár 1 millió forintnál is többet vihetnek haza. A DevOps mérnökök bérmaximuma még ennél is magasabb, 1 millió 200 ezer forint, az IT biztonsági szakértőké pedig 1 millió 300 ezer is lehet.

Egyéb informatikai bérek

Forrás: HWSH

A pályakezdő üzleti elemzők bére 350-500 ezer forint között mozog, a seniorok pedig akár 1 millió fölött is kereshetnek. Az SAP tanácsadók, a műszaki projektmenedzserek és az adattudósok maximális bére is meghaladja az 1 milliót.

Meglátásunk szerint a  Hays adatai főként Budapesten tűnnek reálisnak, országos szinten vizsgálódva ettől igencsak eltérő összegeket kaphatunk a junior bérek pedig tapasztalataink szerint kizárólag az egyetemi végzettségű szakembereknél tűnnek irányadónak, de az egy igen jól látható tendencia, hogy a junior és szenior szakemberek bére közötti különbség tovább szűkül. Portálunk a területtel átfogóan foglalkozó csapata szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy az átlagbérek megállapítása során továbbra is a szürke gazdaságban ismertté vált nettó jövedelmeket bruttósították, ami viszont némi torzítást von maga után. A felmérés eredménye mindezek ellenére jól mutatja az utóbbi évekre jellemző folyamatos bérnövekedést. Ennek köszönhetően a hazai informatikai szektorban dolgozók keresete vásárlóerő-paritásban is egyre inkább közelít a nemzetközi szinthez, tehát önmagában a bérkérdés már egyre kevésbé okolható az elvándorlásért.

[totalpoll id=”1584″]

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövesd a Facebook oldalunkat!