Öt ok, amiért nem versenyképes a fizetésed az IT piacon

HR&IT Olvasási idő:2 perc

salary

Neked is felmegy a vérnyomásod, ha meglátod, hogy egy-egy IT bérpiaci felmérés szerint mennyit kellene keresned? Bosszankodva zárod be ezeket az oldalakat, és megfogadod, hogy soha, de soha többet nem olvasod el őket?

Nem érted, hogy hogy lehet annyi az átlag, amennyi, ha Te (és egyébként ismerőseid is) kevesebbet keresnek egy adott pozícióban, ergo mások ugyanabban a munkakörben legalább 1,5-szer többet keresnek Nálad?

Minden évben nagy várakozás előzi meg a bérfelmérések nyilvánossá tételét: a munkavállalók várják a remek alkalmat, hogy végre objektív adatokkal támasszák alá kérésüket, a másik oldal pedig rettegve figyeli, vajon hányan dörömbölnek az ajtón egyik kezükben a fizetésemelési kérelemmel, a másikban a felmondással.

Hogyan kereshetnél Te is többet?

Manapság rengeteg hasonló felmérés elérhető (nekünk is van ilyenünk tapasztalati szint és alkalmazotti / vállalkozói díjak szerint lebontva 78 IT pozícióra), és főleg az utóbbi időben rengeteg kritika is éri ezeket, hiszen sokan felteszik a kérdést: kinek az érdeke hogy egyik vagy másik irányba húzzanak az átlagbérként kommunikált összegek?

Az összeesküvés elméletek általában népszerűek, azonban számolnod kell azzal is, hogy mi van, ha nem is annyira torzítanak az adatok, mi van, ha valóban alacsonyabb a béred, mint az átlag?

Néhány válasz a miértekre: (vigyázat, néhány pont a nyugalom megzavarására alkalmas)

  • Az álláskeresők bérrel kapcsolatos elvárásai torzítják az adatokat

Bár nagyon sok cég részt vesz a felmérések alapját képező adatszolgáltatásban, mégis a piac egy kis szeletét képviselik csak. Sok esetben ráadásul inkább az álláskeresőktől kérik be a jövedelemre vonatkozó elvárásaikat, ami értelemszerűen magasabb lesz, mint amit éppen valójában keresnek, vagy amit az új munkaadók végül valóban fizetnek – jellemzően 10-15%-kal. Az ezekkel az inputokkal készült felmérések máris torzítanak.

  • A jelenlegi munkahelyeden nem tudnak / nem akarnak többet fizetni Neked

Bizony-bizony, lehet, hogy ennyire egyszerű a magyarázat. Ez esetben érdemes megvizsgálnod, hogy mi az, ami valóban fontos Neked: a 10-15%-kal magasabb bér, vagy a kiszámíthatóság, csapatszellem, biztonságérzet, rugalmasság, esetleg valami más. Mindannyiunknak más a hangsúlyos, ráadásul élethelyzetünkkel együtt mindez eléggé dinamikusan változik is. Nem árt azonban, ha pontosan tisztában vagy saját igényeiddel, kockázatviselési hajlandóságoddal és elvárásaiddal, a jó önismeret ilyenkor át tud lendíteni a fizetés miatti esetleges frusztráltságon.

  • Lehet, hogy nem azt közvetíted magadról, mint amit gondolsz

Érzékenyebb területre érkeztünk: ez az a pont ugyanis, amivel senki nem szívesen szembesül. Mégis érdemes mélyebbre ásnod: a szakmai felkészültség mellett hogy állsz az olyan – gyakran alulértékelt – dolgokkal, mint a megbízhatóság, rugalmasság vagy az együttműködési képesség? Előfordulhat, hogy egy-egy állásinterjún nem tudod elhitetni azt, hogy hosszabb távon számíthatnak rád, ilyenkor értelemszerűen a bérrel is óvatosabbak lesznek. A helyes önkép ebben az esetben is segíthet abban, hogy megfelelően tálald képességeidet, és az azokkal párhuzamban lévő fizetést kaphasd.

  • A tudásod mégsem ér annyit, mint gondolod

Lehet, hogy olyan területen dolgozol, ami éppen kevésbé keresett a piacon. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen  csak még több tapasztalatot kell gyűjtened ahhoz, hogy elérd az átlagos béreket. Megeshet az is, hogy csak egy kisebb részterülethez értesz, amit kevésbé fizetnek meg, mint a szerteágazó tudást. És az is lehet, hogy mondjuk 5 éve dolgozol egy bizonyos területen, de egyáltalán nem számít 5 évnyi tapasztalatnak, mert szinte egy helyben toporogsz: nem áldoztál arra, hogy tényleg növekedjen tudásod értéke. Ezt a kérdéskört szintén érdemes objektíven megvizsgálni, és a válaszoknak megfelelően alakítani elvárásaidat.

  • Nem tudod megmutatni a tudásodat

És végül az is lehet, hogy van azon a szinten a tudásod, de a körülmények nem voltak adottak, hogy ezt megfelelően megmutasd. Nincs lehetőséged arra, hogy megmutatsd, valójában mit tudsz? Aki keres, az talál. A jó hír pedig az, hogy most még keresned sem kell! :) Az ország legnagyobb online IT versenyén, az október közepén induló Országos IT Megmérettetésen szabad a pálya – egyénileg és csapatban is megcsillogtathatod tudásodat! Bármikor jól jöhet egy “plecsni”, hogy a legjobbak közé tartozol.

Bosszankodás helyett legközelebb gondold végig a fentieket is, hátha megtalálod a választ, és objektívebben tudod megítélni a rengeteg számadatot.