A HR is profitálhat a Big Datából

Események Olvasási idő:1 perc

big data

A hatalmas, és egyre növekvő adatbázisok szakszerű feldolgozása olyan terület, ahol még nem alakult ki a megfelelően képzett szakembergárda, így sok esetben nem hasznosul a már rendelkezésre álló információ.

Miközben a vállalatok sikerességében döntő szerepe lehet a Big Data néven ismert adathalmaz célzott, iparág-specifikus feldolgozásának, egy tavalyi felmérés eredményei alapján itthon az érintett szereplők csaknem fele alig alkalmaz erre vonatkozó analitikát. Gondoljunk csak bele: a tudás ott van, de a tradicionális üzleti adatelemző megoldások nincsenek felkészülve az óriási adatmennyiség hatékony feldolgozására, pedig ez adott esetben komoly versenyelőnyt is biztosíthatna.

Bár a legtöbben olyan témaként tekintenek a Big Datára, ami főleg az IT-t érinti, a valóság ezzel szemben az, hogy számtalan olyan terület van, ahol jól hasznosíthatók lennének az összegyűjtött adatok – ha a szakemberek rendelkeznének megfelelő ismeretekkel az elemzésükhöz és a felhasználásukhoz.

A HR és a Big Data 

A HR nagyon jó példa erre: elképesztő mennyiségű adat áll rendelkezésre, amelyek hatékony elemzésével könnyebb lenne megtalálni azokat a munkavállalókat, akik valóban hatékonyan tudják támogatni a vállalat növekedését és üzleti céljait.  Ahhoz, hogy a HR-esek (akik helyett említhetnénk pénzügyes, vagy akár marketinges kollégákat is) képesek legyenek a számukra szükséges információkat kinyerni a végtelennek látszó adatbázisokból, új kompetenciákat kell elsajátítaniuk.

De miben segíthet pontosan a Big Data a HR-eseknek?
  1. A tehetségelemzés segítségével meghatározható, hogy mennyire jól költi el a vállalat a pénzét a munkavállalók tekintetében, kiderül, hogy vajon a legjobb helyre allokálják-e a pénzügyi erőforrásokat.
  2. A munkavállalók megtartása szintén komoly kihívás lehet, hiszen sok területen (köztük az IT-ban is) komoly munkaerőhiány van, vagyis a dolgozók azok, akik válogathatnak a különböző lehetőségek közül. Az adatelemzés rávilágíthat olyan mintázatokra a céget elhagyók és az ottmaradók körében is, ami hosszú távon segíthet egy jó megtartó stratégia megalkotásában.
  3. Okosabb felvételi eljárásokat alakíthatnak ki, ha figyelembe veszik az összes rendelkezésre álló adatot, amikor meghozzák a döntéseiket. Ha minden rendelkezésre álló információt alaposan mérlegelnek a döntéseknél, akkor sokkal nagyobb eséllyel választanak megfelelő jelentkezőket, mint hogy ha csupán a tőlük direkt kapott adatokra hagyatkoznak.
Egy nap a Big Data jegyében

A datafest szeminárium november 7-én lesz; a résztvevők itt olyan gyakorlati tudásra tehetnek szert, amely a mindennapok során is segíti majd őket az adataikban rejlő információ kiaknázásában. Emellett megismerhetik a piacon elérhető technológiákat és azt is megtudhatják, hogy milyen informatikai infrastruktúrára van szükség az adatok hatékony elemzéséhez.

Amennyiben érdekesnek találtad ezt a bejegyzést és szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon!