AI és IoT az adatmenedzsmentben

Jövő Olvasási idő:1 perc

Internet of Things, azaz a dolgok internete. Az eszközök már szabadon kommunikálnak egymással, egyetlen mobiltelefonról vezérelhetjük a világítást, az IP kamerákat, a fűtést, a riasztót, lehúzhatjuk a redőnyt, kinyithatjuk a garázsajtót…

Az olcsó szenzorok és a működésüket támogató, alacsony költségű hálózatok ma már szó szerint bárki számára elérhetőek. És ez csak az otthoni felhasználás – képzeljük el, mennyi lehetőség adódik még a vállalati környezetben! Ezek az eszközök rengeteg adatot bocsátanak rendelkezésünkre, amik elemzése és visszacsatolása új dimenziókat nyit a mindennapjainkban. Már nem csak különféle mérőeszközként kell tekintenünk rájuk, hanem intelligens eszközökként egészítik ki munkánkat, környezetünket vagy otthonunkat.

A mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence – AI) kombinálása az IoT-vel további új, eddig legfeljebb a sci-fi alkotásokban látott megoldásokat ígér, melyre a két terület önállóan nem volt képes.

A gépek tanulnak – lépést tudsz tartani?

A gépi tanulás számára kinyílik a világ, és bekapcsolódik mindennapjainkba. A mesterséges intelligencia a funkciójától függően használhatja az IoT adatokat, érzékeli a környezeti változásokat, melyet a számára elérhető eszközöktől kap, az egyszerű kapcsolótól a kameráig. Az algoritmusok nem csak feldolgozzák és elemzik az adatokat: a gépi tanulás új távlatokat kap azáltal, hogy a szenzorok adatain keresztül megismeri az emberi világot.

Már önmagában ez is sci-fibe illő lenne, de ez még csak a kezdet. A mesterséges intelligencia számítási kapacitása nagyságrendekkel felülmúlja a legokosabb emberét is, így az AI az általa érzékelt környezetre olyan hatást gyakorolhat, amikre még a tudományos-fantasztikus filmek forgatókönyvírói sem gondoltak.  A tanult minták, és a folyamatosan gyűjtött adatok alapján azonnal, és teljesen újszerű módon tud reagálni, és az embernél jóval hatékonyabban tud változásokat előidézni. Így az AI és IoT aktív közreműködőként, úgynevezett influencerként lesz alkalmazható meglévő, és az új területeken.

A robotok elveszik a munkánkat?

Az adatmenedzsment új szereplőt kap, hiszen a klasszikus adatgyűjtés és feldolgozás, valamint beépített automatizmusok helyett önálló funkcionalitással és tanulási képességekkel rendelkező, környezetünk érzékelésével és ráhatással bíró eszközök jelennek meg. Ezeket az eszközöket már nem csak használni fogjuk – akár teljeséggel rá is bízhatjuk az adatmenedzselés feladatát, hiszen a mi képességeinket sokszorosan felülmúlja az új szereplő.

A szerző a Stratis Kft. tanácsadója, mely cég vezetői és informatikai megvalósítással és tanácsadással foglalkozik. Ha érdekelnek a hozzájuk kapcsolódó hírek és érdekességek, akkor közvetlenül is követheted az adatlapjukat, így biztosan nem maradsz le semmiről – többek között adattal kapcsolatos témákról olvashatsz tőlük.

Szerinted merre tart az IoT és az AI? Milyen új eszközöket prognosztizálsz a közeljövőre? És milyen eszközök jutnak eszedbe, ha teljesen szabadjára engeded a fantáziád? Reális és elrugaszkodott ötleteidet itt írd meg nekünk!

[cegajanlo id=”stratis”]