Főnök, a krokodilod felfalta a kutyámat!

HR&IT Olvasási idő:1 perc

Tíz évvel ezelőtt valószínűleg mentőt hívtak volna a munkaidő alatti csocsózási lehetőségért könyörgő dolgozóhoz, ma pedig jó néhány, főleg külföldi IT-cégnél az irodai pingpongasztal alatt kutyák heverésznek. Te beengednéd őket a számítógépasztalod alá? Szavazz! 

Már itthon is vannak cégek, ahol a házi kedvencek szabadabban mozoghatnak az irodában, mint a takarító. Persze egyelőre még több kondigép, pingpongasztal és csocsó található a hazai munkahelyeken, mint kutya, macska és japán táncolóegér, de jeges leheletük már a munkaadók és a mozgó, szőrös dolgoktól irtózók tarkóján táncol. Pedig komoly, tudományos érvek szólnak amellett, hogy akár falkában is érdemes kutyát tartani egy cégnél, már ha van hozzá hely, és a tulajdonosnak fontos a kiegyensúlyozott munkaerő, valamint a profit.

Egy 2012-es amerikai kutatás kimutatta ugyanis, hogy a munkaidő végére minden dolgozónak – függetlenül attól, hogy van-e otthon háziállatuk vagy nincs – megemelkedik a stressz hormon értéke és a vérnyomása, kivéve azokat, akik bevihetik az irodába a kutyájukat. A legrosszabb eredményeket egyébként a háziállatot egyáltalán nem tartók produkálták. Ugyanez a kutatás azt is megállapította, hogy a kutya irodai jelenléte növeli a dolgozói kreativitást, jobb a hangulat és a betegségek miatti hiányzás is jelentősen csökken. Mindezek alapján egyáltalán nem lenne meglepő, ha a jövő munkahelyén a kutyatartás kötelező alkalmazási feltétellé válna. Ahol pedig nem lesz lehetőség több állatot elhelyezni, egyetlen céges – simlis vállalkozásoknál kitömött – kutyával oldják majd meg munkáltatók a dolgozók vérnyomásának és kreativitásának szinten tartását. Van azonban itt még valami, amit – ha már a jövőbe tekintünk -, mindenképpen figyelembe kell venni: a tradicionális hobbiállattartás mostanában igen bizarr irányokba kanyarodik. A krokodilbarát irodákkal például várni kéne még pár száz évet. 

 

Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövesd a Facebook oldalunkat!