Merre tovább, ha kiégtél mostani IT munkakörödben? – 2. rész

HR&IT Olvasási idő:2 perc

burnout in IT

Sorozatunk első részében megnéztük, milyen területekre tudsz váltani, ha már nagyon unod a banánt jelenlegi pozíciódban, és a könyöködön jön ki a DevOps és a projektmenedzsment, mint lehetséges alternatíva.

A következőkben azt nézzük meg, hogy milyen lehetőségeket kínál a piac, ha mindig is “üzletközelibb” feladatokra vágytál, és közelebb áll hozzád a gazdaságinformatika.

Ha az üzleti folyamatok felől közelítenél

Bár nem árt, ha fel tudsz mutatni egy gazdaságinformatikus diplomát, messze nem előfeltétel, hogy egy éles kanyarral az informatika teljesen más szegmensében találd magad  az IT és üzleti ismereteket egyaránt megkívánó pozíciók egyikében. (Nem, ez nem a bullshit “szak”.) Ha nagyobb dologba vágnád a fejszéd, irány az SAP-ban való elmélyedés, ha egy kisebb ugrást is elegendőnek érzel, ERP tanácsadóként is megtalálhatod a számításodat. Ezen munkakörök egyik sajátja, hogy kevésbé mély architekturális ismereteket kívánnak meg, sokkal inkább a rendszerek működési logikáját, felépítését, lehetőségeit kell álmodból felkeltve is tudni, emellett nem árt, ha megvan az a képességed, hogy az ügyfél által megfogalmazott elvárásokat le tudd fordítani az alkalmazások nyelvére és akard megérteni az üzleti problémát. A váltás nem feltétlen egyszerű, a tudás nagy részét on-the-job tudod elsajátítani, de mivel ezekből a szakemberekből is hiány van, ha be tudod bizonyítani rátermettségedet, rengeteg lehetőség nyílhat meg előtted, többek között akár architektté is válhatsz ezen a területen is.

Mindig is érdekelt a vállalatok általános működése, ez nekem való lenne!

Ha “megmentenéd” a bürökráciában fuldoklókat

RPA (Robotic Process Automation) fejlesztőként és elemzőként az üzleti területek szabályalapú, repetitív és egyhangú irodai feladatait automatizálhatod szoftverrobotok segítségével. Amennyire elveszik az életkedvet ezek a feladatok, a munkakör annál sokszínűbb, hiszen minden projekt más-más kihívás elé állít. Ma már több RPA keretrendszer elérhető, lényegében ezek közül legalább az egyikbe kell nagyon alaposan beleásni magadat. Ezen felül nem árt, ha érdekel a gazdasági terület, illetve erős a folyamatszemléleted, ezeket előnyödre fordíthatod a munkakörben. A pozíció akkor is remek perspektívát kínál, ha van programozó végzettséged (akár bootcamp), de mégsem látod hosszú távon érdekesnek a fejlesztést.

Én is szoftverrobotokat szeretnék fejleszteni!

Ha még messzebbre kerülnél a fejlesztéstől

Üzleti elemzőként az igen gyorsan változó környezet támasztotta kihívásoknak való megfelelést biztosíthatod – kevésbé technológiai, sokkal inkább folyamat- illetve rendszeroldalról. Az erős szakmai háttered nagy előny lesz a fejlesztői teamekkel való egyeztetések, specifikációk során, azonban a munkakörben másik sapkát kell tudni felvenni, illetve más képességeidre kell támaszkodnod. Mindenekelőtt mélyre kell ásnod egy adott iparág működési mechanizmusaiban, és pénzügyi szempontból is meg kell tudnod indokolni az örök kérdést: miért adott rendszer / alkalmazás lesz bevezetve?

Átállnék a “másik oldalra” :)

Technikai területről üzletire váltani egyáltalán nem ördöngösség, ha a döntés megalapozott, és úgy érzed, hogy a hard technikai feladatok kevésbé testhezállóak, akár anyagilag, akár megbecsülés szempontjából hasonlóan kecsegtető lehetőségek várnak az egyre inkább felkapott üzletközeli szegmensben.

Akár egy teljesen új területre, akár csak egy másik munkahelyre váltanál, érdemes szakértővel átnézetni önéletrajzodat, hogy a lehető legjobb pozícióból indulj. Ingyenes CVaudit szolgáltatásunkkal 10 szempont szerint elemezzük anyagodat.

Kérem a CVauditot!