Az SQL szerver tudás lenne az IT specializálódás alapja?

Információk Olvasási idő:1 perc

SQL szerver

Az adatbányászat, a Data Science, a Machine Learning és a Business Intelligence mind adatokon alapuló technológiák, melyek különböző algoritmusokat használnak. Mit tanuljon az, aki később ezekkel a trendi irányzatokkal szeretne foglalkozni? Endrődi Tamás, a Training360 Kft. Senior Microsoft oktatója szerint az alapok lefektetése érdekében mindenképpen az SQL szerverek kezelését kell elsajátítani.

Miért van szükség adatbázisokra?

Nincsen olyan szoftver a világon, amihez ne kellenének adatok. Ma már a legegyszerűbb kimutatásokat, adatokat is adatbázisokban kell tárolni és kezelni. Az, hogy a cégek egy Excelben próbálnak meg adminisztrálni különböző értékeket, már javasoltan felejtendő dolog, hiszen hosszú távon egyáltalán nem fenntartható.

Az SQL szerver pedig egy egyszerűen skálázható megoldás, ami könnyűszerrel bővíthető a felhős, gigantikus méretű rendszerekig is. Sőt, még ingyenes verzióval is rendelkezik, ami tökéletesen alkalmas a mindennapi munkavégzésre.

Endrődi Tamás szerint azok, akik rajongani tudnak az adatbázisokért és az adatok kezeléséért, könnyen megtalálhatják számításaikat az SQL szerverek menedzsmentjében, hiszen ez a technológia hosszú távú lehetőséget biztosít számukra.

Az SQL szerverektől a Mesterséges Intelligenciáig

Mivel a Data Science, az adatbányászat, vagy például a Business Intelligence is az adatbázis-technológiából nőtte ki magát, ezért elkerülhetetlen, hogy aki profi szeretne lenni benne, az jól megtanulja az alapokat.

Endrődi Tamás: “A Training360-nál a Microsoft SQL szerver-oktatás teljes spektrumát megvalósítottuk, a kezdő tanfolyamtól kezdve a haladóig. A kezdő tanfolyamokon az érdeklődők megismerkedhetnek az adatbázis-technológiával, majd tovább haladhatnak egy ötnapos fejlesztői tanfolyamra, és ezután tudnak továbbmenni adminisztráció, adattárház-építés, illetve a BI irányába. Persze ezek sok időt igényelnek, hiszen maga a képzés csak a kezdet. Ennek a tudásnak le kell ülepednie, és gyakorolni is kell.”

Az elsajátított tudást mindenkinek a saját környezetében kell implementálnia, amihez hónapok, évek szükségesek. Viszont, ha valaki valóban adatokkal szeretne foglalkozni, és egy olyan irányzatban szándékozik dolgozni, mint amiket már fentebb is említettünk, akkor számtalan tanulási lehetőség áll előtte, ami a kezdetektől fogva végigvezeti őt a céljai elérése felé.