Hogyan indulj el, ha nem programozni szeretnél? – belépési pontok az IT világába

HR&IT Olvasási idő:2 perc

IT szektor belépés

Vonz az IT szektor, ezen a területen képzeled el a jövődet? Ha úgy érzed, hogy a fejlesztői munkakörök nem Neked lettek kitalálva, még nem kell búcsút intened céljaidnak!

Hoztunk 4+1 olyan pozíciót, amelyek nem igényelnek programozói tudást, mégis remek belépést biztosítanak az IT világába. Manapság már messze nem csak erős technikai tudással lehet karriert építeni a szektorban, a gazdasági ismeretek, de akár a kiemelkedő nyelvtudás is elegendőek lehetnek ahhoz, hogy elindulj az úton. Érdemes a lenti karrierutak között is válogatni – természetesen kompetenciáidhoz, ismereteidhez és igényeidhez  mérten.

Ha ötvöznéd az IT-t és a gazdasági ismereteidet

Az ERP (Enterprise Resource Planning) tanácsadó a kifejezetten nagy- és középvállalatok számára készült vállalatirányítási rendszerek kialakításával, bevezetésével, valamint továbbfejlesztésével foglalkozik. Az egyre komplexebbé váló vállalati környezetben számos cégnek szüksége van támogató szoftver kialakítására, optimalizálására és frissítésére, ezért egyre nagyobb szerepet kapnak azok a tanácsadók, akik az eltérő üzleti igényekre szabott megoldásokat dolgozzák ki. Ha átlátod az gazdasági folyamatokat, illetve azok összefüggéseit, magas szintű problémamegoldó képességgel rendelkezel, érdekel az üzlet és az IT kapcsolata, akár teljesen kezdőként is elhelyezkedhetsz a munkakörben.

Szeretnék többet tudni az ERP tanácsadó munkakörről!

Ha az angol nyelvtudásodból kovácsolnál előnyt

A műszaki szakszövegírók a fejlesztő csapattal együttműködve végfelhasználóknak szóló műszaki leírásokat készítenek. Az idegen nyelven írt szövegek általában komplex tervezési dokumentumok, technikai összefoglalók, de nem ritkák a marketing célú, szolgáltatásokról, termékekről szóló leírások sem. A felhasználóbarát, közérthető nyelvezetű szöveget a fejlesztőktől érkezett nyers belső dokumentáció alapján állítják össze a szakemberek. A műszakilag és stilisztikailag egyaránt tökéletes tartalmakra mindig szükség lesz, így, ha szeretsz írni, valóban magas szinten beszélsz angolul és nem ijedsz meg a műszaki kifejezésektől, ebben a munkakörben jól fogod érezni magad.

Szeretnék többet tudni a műszaki szakszövegíró munkakörről!

Ha nem sokat tudsz az IT-ról, és másfelől közelítenél

Az IT projektkoordinátor egy projekt adminisztratív feladatainak elvégzéséért felelős, függetlenül attól, hogy fejlesztési, üzemeltetési vagy üzleti projektről beszélünk. A jó hír az, hogy sok esetben egyáltalán nem szükségesek informatikai ismeretek ahhoz, hogy ebben a munkakörben dolgozz: sokkal inkább előtérbe kerül a pontos, precíz munkavégzés, a magas szintű szervezési -, illetve kommunikációs készség, valamint a problémamegoldó attitűd. A szakmai, technikai tudást menet közben óhatatlanul magadba fogod szívni, az így megszerzett tapasztalat célirányos képzéssel kiegészítve pedig egyenes az utat jelenthet a projektmenedzser szerepkörig.

Szeretnék többet tudni az IT projektkoordinátor munkakörről!

Ha pontosságod és precizitásod fordítanád előnyödre

A manuális tesztelő feladata annak ellenőrzése, hogy az elkészült alkalmazás megfelel-e az üzleti igényeknek, valamint nem tartalmaz-e olyan hibát, mely megnehezíti, esetleg megakadályozza az alkalmazás használatát.  Ezen felül a tesztelés folyamatának dokumentálása, jegyzőkönyvének elkészítése, a hibák pontos megfogalmazása  szintén az ő felelőssége. Ha kiszúrod azokat az eltéréseket, amelyek másoknak fel sem tűnnek, elégedettséggel tölt el, ha sikerül kibogoznod egy-egy problémát, kellően kritikusan szemléled a körülötted lévő világot, manuális tesztelőként megtalálhatod a számításodat!

Szeretnék többet tudni a manuális tesztelő munkakörről!

+1 Ha sales-es veszett el benned

Vannak olyan munkakörök, amelyek számos más iparágban megtalálhatóak, és az IT-ban is fontos szerepet töltenek be. A termékmenedzser egy vagy több termék képviseletéért felelős, feladatai pedig vállalatonként eltérően egyaránt jelenthetnek marketing, értékesítési vagy operatív teendőket is. A sales, ügyfélkezelési képességek egyértelműen előtérbe kerülnek a pozícióban, azonban a sikerességhez elengedhetetlen az adott termék műszaki / technikai jellemzőinek, funkcióinak alapos ismerete. Ha szívesen foglalkozol ügyfelekkel, van benned hajlandóság, hogy egy adott piac működését mélységében megismerd, termékmenedzserként hosszú távú karriert építhetsz az IT-ban is!

Szeretnék többet tudni az IT termékmenedzser munkakörről!

Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy az IT-ban helyezkedj el, ezeket a sok esetben kevésbé ismert belépési pontokat is érdemes fontolóra venni. A fenti munkakörök kezdőként is remek választások, rengeteg tapasztalatot gyűjthetsz általuk, amiket később egy magasabb szintű pozícióban is könnyedén kamatoztathatsz. Ez azonban már csak rajtad múlik!