Az informatikusoknak a home office fontosabb, mint a bér

HR&IT Olvasási idő:2 perc

Home office

Az elmúlt bő fél évben ismét annyi minden történt, ami korábban több év alatt sem, és ahogy a COVID hatással volt a munkavállalói preferenciákra, az elmúlt időszak is sok változást vetít előre:

kíváncsiak voltunk rá, hogy az energiaárak jelentős emelkedése hogyan hat az irodába való visszatérésre, egyúttal megnéztük azt is, mi a helyzet home office fronton az informatikus szakemberek körében. 

A kutatásunk forrása: az Országos IT Megmérettetés korábbi játékosai és IT specifikus social media csoportok tagjai.

Ami jó, azt könnyű megszokni, és ez az otthoni munkavégzésre is igaznak látszik. Míg korábban – főleg hazánkban – sok esetben ördögtől valónak számított nem az irodában dolgozni, mára a mindennapok része lett, méghozzá olyannyira, hogy a felmérésünket kitöltő 650 szakember 80,5%-a (!) nyilatkozott úgy, hogy kizáró ok a munkahelyváltásban, ha nincs lehetőség home office-ra. Mindössze a válaszadók 1%-ának irreleváns a kérdés, és persze vannak olyanok, akiknek csak komoly vírushelyzet esetén számít, vagy éppen az aktuális munkahely távolsága határozza meg az otthoni munkavégzés iránti igényt.

Mindannyian jobban szeretünk saját sorsunkról mi magunk dönteni, nincs ez másképp a home office kérdésében sem: annál, hogy heti hány napot lehet otthon maradni, a felmérésben részt vevők közel felének sokkal fontosabb az, hogy munkavállalóként szabadon dönthesse el valaki, hogy mennyit szeretne bejárni. Ezen szabadságfok megléte és biztosítása egyre többek számára kardinális kérdés, az a munkáltató tehát, aki képes ennyire rugalmasan kezelni a témát, máris előnyben érezheti magát.

A válaszadók közel 2/3-a (ismét !) váltana csak azért munkahelyet, mert nem vagy nem megfelelő mértékben biztosított a home office, másik harmaduk önmagában emiatt nem szedné a sátorfáját, ha egyébként nincs más negatívum, és mindössze 2%-ukra nincs semmilyen hatással az otthoni munkavégzés körüli felhajtás.

Bár sokan azt várják, hogy a jelentősen megemelkedett energiaáraktól hirtelen sokan visszamenekülnek az irodába, az informatikusok körében a menekülés egyelőre érdeklődés hiányában elmarad: a kitöltők 41%-a nyilatkozott úgy, hogy semmilyen hatása nincs az energiaáraknak arra, hogy mennyit fog bejárni, 37%-uknak nem emelkedik jelentősen a költsége, így megint csak irreleváns számukra ez a szempont. Mindössze 2%-uk emelte ki, hogy a korábbiaknál több időt fog az irodában tölteni, mivel jelentősen emelkednek költségei.

És, hogy mi a legfontosabb szempont akkor, amikor munkahelyváltásról kell dönteni? Így van, helyes a tipp: a home office. Természetesen a bérrel nehéz versenyezni, így – hajszállal lemaradva ugyan, de – a második helyen találjuk, a rugalmas munkaidő iránti igény pedig részben következik az otthoni munkavégzésből. A munkáltató stabilitása, a technológiai fejlődés lehetősége egyre hátrébb csúszik – ez előbbi a kopogtató válságra való tekintettel figyelemre méltó – , a munkáltató kommunikációja pedig az utolsó helyen kullog a felsoroltak közötti fontossági sorrendben.

A home office tehát jött, látott, az informatikusok körében egyértelműen győzött, és mit neki energiaválság.

A kérdés most már csak az: mi van azokkal a cégekkel, akik ilyen vagy olyan okból nem nyitottak az otthoni munkavégzésre informatikus munkatársaik irányába. Ők elvágták magukat a munkaerőpiacon?