A jó állás titka a jó kiállás

HR&IT Olvasási idő:1 perc

Sokan szeretnek véleményt formálni arról, milyen kompetenciákra is van szükség a legjobb, vagy éppen az áhított informatikus állás megszerzéséhez. Az egyik tábor szerint kizárólag szakmai ismeretekre, míg mások szerint egyéb készségekre is. A megoldás, mint azt akár a jogban gyakran halljuk, az lehet, hogy attól függ.

Akár egyik, akár másik álláspontot képviselőinek igaza lehet, bár a vita kezd a tyúk vagy a tojás kérdéséhez hasonlítani. Való igaz ugyanis, hogy megfelelő technikai ismeretek nélkül még projektmenedzserként is nehéz boldogulni. Azonban mindig elegendőek ezek?

Vannak olyan pozíciók, ahol igen, vannak, ahol nem. Minden attól függ, hogy az adott vállalat mit vár el az adott munkakörben. Míg egy több ezer fős vállalatnál biztosan sok olyan pozíció van, ahol a “hard” kódoláson kívül valóban nem nagyon van szükség egyébre, egy kisebb cégnél bőven belefér az, hogy a fejlesztő egyfajta üzleti elemző szerepet is felvegyen, ahol bizony már nem lesz elég az erős technikai tudás. A rendszergazda pozíciókról ugyanígy elmondható ez: egy first level-es kolléga nem árt, ha soft kompetenciák tekintetében is tud mit felmutatni.

Azoknál a cégeknél, akik pedig tanácsadóként foglalkoztatnak többnyire szenior szaktudású kollégákat, már rég nem elegendő az, ha valaki tud tiszta, minőségi kódot írni. Ezekben a helyzetekben bizony ugyanilyen fontos lesz, hogy az adott jelölt mennyire küldhető ki ügyfélhez, mennyire tud kommunikálni, mennyire türelmes, mennyire tud könnyen beilleszkedni, és mennyire találja fel magát.

Éppen ezért, igenis gyakran megtörténik, hogy egy kívülről technikainak tűnő pozícióban is bőven lehet olyan kérdésekkel találkozni egy állásinterjún, amelyek túlmutatnak a szokásos szakmai tudás felmérésén.

A jó állás titka a jó kiállás lenne?

Vannak azonban olyan tényezők, amelyek pozíciótól, a munkakör tartalmától és szintjétől függetlenül sokat elárulnak rólunk, és nagyban segíthetnek, hogy a jó állások közül is a legjobbat kapjuk meg. Nem, nem arra gondolunk, hogy ne 5 napos borostával vagy ne bulizáshoz öltözve jelenjünk meg az interjún.

Öltöztessük fel magunkat inkább azzal, hogy tisztában vagyunk a képességeinkkel, tudjuk miben vagyunk jók, és mi az, amit nem nekünk találtak ki. Nem árt, ha tudjuk, hogy mit akarunk, hova akarunk eljutni, akarunk-e egyáltalán. Esetleg éppen az a fontos nekünk, hogy kiszámítható, biztos állásunk legyen. Ezen kívül egy-két referencia sem ártott még senkinek. Sokkal könnyebben megpályázható a kiszemelt állás, ha tudatosan állunk a témához.

Képviseljük az informatika bármelyik vonalát, bármilyen szintű pozícióban, ezeket a pontokat mindig nagyra értékelik.

És persze vannak olyan eredmények, amelyek helyettünk beszélnek: ilyenek a különböző versenyeken való indulások. Még csak megnyerni sem kell ezeket, az, hogy elindultunk, önmagában mutatja a szakma iránti elkötelezettségünket, fejlődési vágyunkat. Ha pedig esetleg még egy jó helyezést is sikerül felmutatnunk, sokat tettünk a tökéletes állás megszerzéséért.