Te ismered a bankinformatika mögötti karrierlehetőségeket?

HR&IT Olvasási idő:2 perc

bankinformatika

Mezei felhasználóként legtöbbször bele sem gondolunk, milyen komoly informatikai háttere van annak, hogy lényegében bárhonnan, bármikor intézni tudjuk pénzügyeink nagy részét – ráadásul mindez egy pénzintézet működésének kis szegmensét takarja csak. Az utóbbi évek hatalmas digitális fejlődése alapjaiban alakította át a bankszektort is, bővítve az elérhető informatikai munkakörök skáláját, amelyek rég túlmutatnak a fejlesztés – üzemeltetés klasszikus kettősén.

A digitalizáció egyre növekvő követelménye a recessziós helyzet ellenére az IT-ban való bővülésre kényszeríti a bankokat, így ezen a területen semmi nyoma a fékek behúzásának. Különösen igaz ez azt figyelembe véve, hogy hazánkban a digitális pénzügyi megoldások még mindig gyerekcipőben járnak.

Gondoltad, hogy machine learning már a pénzintézeti rendszereknél is tarol? A közelmúlt hazai projektjeiből pár példát kiemelve:

  • Új machine learining alapú megoldás bevezetése az ügyfelek megfelelő szegmentációjára (AWS Cloud)
  • A bank kritikus elemzési és riporting területét támogató, egységes informatikai keretrendszer kialakítása
  • CRM (Costumer Relationship Management) területen adattárház alapú önkiszolgáló képesség kialakítása machine learningre támaszkodva 

Nyilván nem újdonság, hogy bármelyik pénzintézet gigantikus adathalmazokkal dolgozik, ezen információk minél pontosabb, hatékonyabb és gyorsabb feldolgozásáért pedig – túlzás nélkül – élet-halál harcot vívnak az érintettek. Ezáltal a BI az egyik olyan terület, ahol ugrásszerűen nyíltak meg a lehetőségek az elmúlt években.

Ismerd meg azokat a munkaköröket, amelyek manapság a legkeresettebbek a bankszektorban!

Mindegy ki, csak elemző legyen

Adatelemző, BI elemző, esetleg üzleti elemző (bár ez utóbbi más jellegű feladatokat is takarhat, ezért mi maradunk az adatelemzőnél), a lényeg ugyanaz:  különféle forrásokból összegyűjti a rendelkezésre álló adatokat, és vizualizált formában megjeleníti az üzleti felhasználók számára. Tipikusan az informatikai és az adott üzleti terület határmezsgyéjén végzik mindennapi munkájukat, jól értik az üzleti oldal igényeit, elvárásait, de akkor sem jönnek zavarba, ha ezeket a fejlesztők nyelvére kell formálni. Feladataik leginkább a folyamatszeméletet, a struktúrák kialakítását és az érintett felekkel történő hatékony kommunikációt foglalják magukba. Egy idő után általában egy-egy banki terület szakértőivé válnak (p. controlling, pénzügy, CRM, hitelezés), amellyel munkával töltött éveikben egy valamit nem fognak tenni: unatkozni. 

Érdekel a munkakör!

Big data, bigger data…

Talán nem kifejezetten meglepő, hogy azzal, hogy a machine learning, illetve a mesterséges intelligencia megoldások betörték a bankfiókok ajtajait, a piaci versenynél már csak az ezekhez értő szakemberekért nagyobb a harc. A Data scientistek azt tudják, amire manapság minden banknak szüksége van: különböző eljárásokkal értékes információvá “varázsolják” az ömlesztett, a nagy összevisszaságban átláthatatlan, az ember számára feldolgozhatatlan mennyiségű adathalmazokat. Mindehhez mesterséges intelligencia alapú modelleket, statisztikai eljárásokat hívnak segítségül. Data scientist nem egyik napról a másikra válik valakiből, komoly szenioritást követel meg, éppen ezért az itthon elérhető szakemberek száma is korlátozott.

Szeretném megtudni, mennyit keres egy Data scientist!

Egyértelműen látszik, hogy az adatok kezelése, feldolgozása és tárolása a banki informatika alfájává és omegájává vált. A digitalizáció még egy terület robbanásszerű fejlődését maga után vonta, a kérdés ugyanis világszinten ugyanúgy hangzik:

Ki és hogyan védi meg az adatokat?

Az erődök felépültek, a frontvonalak kialakultak, a kibertér határőrei egy percre sem pihennek: az IT biztonság még a fentieknél is kritikusabb kérdéssé vált, munkavállalóként pedig valódi aranybányát rejt. Míg a 2000-es évek első évtizedében senki nem értette, miért van szükség arra az egyetlen kollégára, aki valamit “mókol” a sarokban, addig ma már akár több száz fős szervezetek alakultak a digitalizáció által bevett online tér védelmének ellátására. Adatbiztonság, felhőbiztonság, kriptográfia, határvédelem, végpontvédelem, szegmentálás, etikus hackelés vagy éppen a mesterséges intelligencián alapuló megoldások: rendkívül szerteágazó és színes karrierlehetőség várja azokat, akik komolyan veszik a folyamatos tanulást, hiszen a “betörők” nem pihennek, a módszereik egyre kifinomultabbak, végső soron pedig saját pénzünk védelméről is szó van.

Szeretném megismerni az IT biztonságban rejlő lehetőségeket!

Az adatok világa és az IT biztonság még mindig csak egy szeletét fedik le a bankszektor által kínált lehetőségeknek, azonban kétségkívül ezek a szegmensek vannak leginkább fókuszban napjainkban – és lesznek várhatóan az elkövetkezendő években is.

Ha még mélyebben szeretnéd beleásni magad a bankinformatika világába, hallgasd meg podcastünket, amiből az is kiderül, hogy hogyan lehet  hatékonyan agilisen működni ebben a szektorban!