„Számíthatunk a kollégáinkra, és ők is számíthatnak ránk. Ez csak így működhet.” – a hazai IT tanácsadó piac egyik vezető szereplőjének ügyvezetőjével beszélgettünk

HR&IT Olvasási idő:6 perc

BCSE logó

Hazánkban egyre nagyobb az igény az informatikához kapcsolódó tanácsadásra, ennek megfelelően egyre több lehetőség van arra, hogy aki szeretné, kipróbálja magát ezen a területen.

Kiből válhat igazán jó IT tanácsadó? Mik a piaci trendek ebben a szektorban? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk választ Gubisi Lászlóval, a BSCE Kft. ügyvezető igazgatójával folytatott beszélgetésünk során. Érintettük még természetesen azt, hogy hogyan zajlik náluk a munkavégzés, melyek jelenlegi legizgalmasabb kihívásaik, és, hogy hogyan és mivel igyekeznek megnyerni a potenciális munkatársakat.

IThon.info: A BSCE egy évtized alatt sikeres utat bejárva stabil partnere lett a hazai pénzintézeti szektornak, ha üzleti intelligencia megoldásokról, egyedi alkalmazásfejlesztésről, vagy rendszerintegrációról van szó. Ügyvezetőként hogyan tekintesz vissza az elmúlt 10 évre?

Gubisi László: Valóban elégedettséggel szemlélhetem az cég eddigi útját: 2010-ben egy kollégámmal együtt úgy határoztunk, hogy megnézzük, mennyit érünk magunkban a piacon, így 4 fővel el is indultunk. Én feleltem a megvalósításért, a leszállításért, míg kollégám értékesítési szempontból vette nyakába a piacot. Az akkori gazdasági környezet kedvezett az építkezésnek, a válságból kilábalva már felszálló ágban volt az informatikai szektor. Szinte minden évben kétszámjegyű növekedést tudtunk magunk mögött – mind a létszámot, mind az árbevételt tekintve. Már első félévünket 20 munkatárssal és 75 millió Ft-os árbevétellel zártuk, ami kiemelkedő eredmény volt. A tavalyi évben majdnem elértük a 3 milliárd Ft-os árbevételt, kollégáink száma pedig meghaladta a 150 főt. Ügyfeleink jelentős része a pénzintézeti, pénzügyi szektorból kerül ki, ezen jól fókuszált ügyfélkör mindig is stabil irányvonalat adott a BSCE fejlődésének.

IThon.info: Melyek a fő területek, amelyekkel foglalkoztok?

Gubisi László: A BI, üzleti intelligencia megoldások, rendszerszervezés azok a témakörök, amelyekben leginkább lehet találkozni a nevünkkel. Emellett az évek során az egyedi szoftverfejlesztés (Java, .NET, mobilfejlesztés) is bekerült portfóliónkba. Egészen 2019 végéig a szoftvertesztelés (elsősorban manuális) is fontos kompetenciaterületünk volt, idéntől azonban ez az üzletág külön cégként támogatja az ügyfeleket. A jövő irányvonala a fentebb említett üzleti intelligencia marad, amelyet új irányvonalakkal és együttműködésekkel is próbálunk megerősíteni.

Gubisi László
Gubisi László

IThon.info: Technológiai szempontból mivel találkozhatnak leginkább kollégáitok?

Gubisi László: Mindegyik üzleti intelligencia platform megtalálható nálunk, leginkább a SAS van a középpontban, de nem ritka az Oracle-ön alapuló projekt sem. Microsoft-os megoldásokkal is foglalkozunk, de talán ezek kerülnek elő jelenleg legritkábban. Többnyire az adatszolgáltatásokhoz, riporting, back office folyamatokhoz kapcsolódó adatpiac építéseken, belső adatstruktúrák kialakításán dolgozunk, pénzintézeti ügyfélkörünknél kiemelt és kritikus szerepe van az MNB elvárásoknak való megfelelésnek. Ahogy sokszor mondani szoktuk, valójában az aktuális kormányzati és felügyeleti szervek a legnagyobb munkáltatóink, hiszen a jogszabályi környezet folyamatos változása számunkra is szüntelenül generálja az új kihívásokat. :) Az ezen elvárásoknak való megfelelést biztosító rendszerekre, megoldásokra pedig mindig szükség lesz, ami megágyaz a BSCE hosszú távú, biztos működésének is.

IThon.info: A színes feladatok, projektek mellett, mi az, ami sokszor fejtörést okoz, vagy ami olyan jellemzője a pénzintézeti szektornak, amely technológiai szempontból feladja a leckét?

Gubisi László: Bármilyen meglepő, de a pénzintézeti világ tele van AS/400-as és Cobol-os és hasonló régi kódokkal. Ezek a mai napig a szektortól elvárt maximális megbízhatóság teljesítését szolgálják, így szinte lehetetlen megkerülni őket, hiába számítanak lényegében őskövületnek – legalábbis a mai technológiák mellett. Egyelőre elképzelhetetlen, hogy az anyagi, illetve egyéb ráfordításokat figyelembe véve „gyorsan” lecseréljék őket, így még biztosan sokáig velünk lesznek. Ez az adottság egyaránt jelenhet kihívást és rengeteg tanulást, de azt is reálisan kell látni, hogy lehetnek olyanok, akik számára talán éppen ez lehet a visszatartó tényező. Főleg a fiatalabb korosztály számára nehéz megmutatni az ebben rejlő potenciált. A technológiai fejlődés ebben az ágazatban nem is feltétlenül elég gyors, mert nehéz a gyakori informatikai verzióváltozásokat a működő rendszereken átvezetni.

IThon.info: Mi az, ami IT tanácsadóként jellemző a BSCE-re, hogyan alakítjátok a munkafolyamatokat?

Gubisi László: Talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy úri szabászattá váltunk az üzleti intelligencia megoldások területén. Mit is jelent mindez? Nálunk a partnerek üzleti igényeinek lehető legmélyebb megértése van a fókuszban, és ahogy egy minőségi szabó is a legalaposabb felmérés és az ügyfél igényeinek maximális megértése után áll neki a feladatnak, mi is hasonlóképp járunk el. Rendszerszervező csapatunk elsődleges feladata az, hogy szakszerűen körüljárják és megfogalmazzák azt a problémát, amelyre aztán egy személyre szabott alkalmazás elkészítése lesz a válasz. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy ügyfeleink számára tényleg jól használható megoldásokat készítsünk, ennek érdekében a bevezetési folyamat minden szakaszára odafigyelünk, a tervezéstől kezdve a projektvezetésen és tanácsadáson át a fejlesztés végrehajtásáig. Nem adunk ki akármilyen megoldást a kezünkből, mint ahogy nem javaslunk olyan megoldást sem, aminek a beválásban vagy éppen jövedelmezőségében nem vagyunk biztosak.

IThon.info: Mi a tapasztalatod a fiatalabb, illetve már tapasztaltabb szakemberekkel való munkavégzéssel kapcsolatosan? Melyik korosztály tudja igazán megtalálni a számítását IT tanácsadóként?

Gubisi László: Jómagam is képviselem a céget, illetve a tevékenységünket az egyetemi oktatásban, rendszeresen járok előadni. Leginkább a gazdasági informatikus szakok hallgatói számára lehet érdekes az IT tanácsadás területe, a pályakezdő utánpótlást többnyire innen tudjuk biztosítani. Az is igaz azonban, hogy a manapság felkapott technológiák, mint a Big Data vagy a Python, sok hallgatót elvisznek, illetve sokan inkább egy nagyvállalatot választanak pályájuk kezdetekor, ahol értékes tapasztalatot gyűjthetnek. Emiatt és a tanácsadási tevékenység komplex jellege miatt is, kollégáink nagyobb százaléka a már gyakorlati ismereteket szerzett szakemberekből áll. Jelen pillanatban munkatársaink inkább a 30-35 év felettiekből, 40 év közeliekből kerülnek ki. Összességében mégis a személyiség, illetve a kapcsolódó kompetenciák döntik el leginkább, hogy ki az, aki meg tudja vetni a lábát ebben a szakmában.

IThon.info: Van tehát akkor egy ideális tanácsadó-típus, aki jó eséllyel sikeres lehet a pályán?

Gubisi László: Általánosságban azt lehet mondani, hogy a személyiségjegyek sok esetben fontosabbak lehetnek, mint a szakmai ismeretek. Utóbbiakat a mai világban könnyen és viszonylag gyorsan meg lehet szerezni, az alapvető attitűdön, hozzáálláson, soft kompetenciákon viszont sokkal nehezebb változtatni. Ide tartozik, hogy valaki mennyire tud együttműködni különböző helyzetekben és emberekkel, hogyan viselkedik, ha külső helyszínen kell dolgoznia, hiszen munkáink meghatározó részét az adott ügyfél székhelyén, irodájában végezzük. Emiatt jól kell tudni alkalmazkodni az eltérő körülményekhez is. Emellett természetesen a megfelelő megjelenés, kiállás, határozott, de ügyfélbarát kommunikáció is fontosak. Az pedig szintén kritikus lehet, hogy egyszerre 2-3 projekt vagy feladat között is meg tudja osztani a figyelmét valaki.

BSCE tárgyaló
BSCE tárgyaló

IThon.info: Milyen csatornákon keresztül szólítjátok meg a potenciális szakembereket, mi az, ami a toborzás-kiválasztási szempontból bevált gyakorlat?

Gubisi László: Kollégáink nagyjából 80%-a belső ajánlás útján érkezik hozzánk. Tapasztalatunk az, hogy az egyéb csatornák beválási aránya igen alacsony, a belső ajánlásnak viszont megvan az az előnye, hogy munkatársaink pontosan tudják, milyen tudású, képességű kollégákat keresünk, és sokkal nagyobb eséllyel van ismertségi körükben a megfelelő kompetenciákkal rendelkező jelölt, mintha különböző hirdetések útján keresnénk új munkatársat. Nagyon örülünk annak, hogy 10 új kollégából legfeljebb 1-2 olyan van, aki mégsem találja meg számítását tanácsadóként, minimális a lemorzsolódás.

IThon.info: Melyek azok a hívószavak, amelyek vonzóvá tehetik a BSCE-t az lehetséges új munkatársak számára?

Gubisi László: Mindazok számára kitűnő lehetőséget kínálunk, akik úgy érzik, hogy egy multiban már nem találják a számításukat, egyértelműen a változatosság egyik legnagyobb értékünk. A velünk való együttműködés során akár projektekként változhat a munkakör, a feladatok pedig soha nem válnak unalmassá, vagy rutinná, hiszen mindegyik ügyfelünk más-más kihívást tartogat számunkra. Aki multi, nagyvállalati közegben, de mégis kis csapatban szeretne dolgozni, annak is vonzó lehet a tanácsadói munka.

IThon.info: Mindezekkel együtt mi lehet az, ami a BSCE-t megkülönböztetheti a hasonló profilú cégektől?

Gubisi László: Nagyon jó kapcsolatot ápolunk több IT tanácsadó céggel, ez ebben a szakmában is fontos. Kiemelten figyelünk arra, hogy milyen kultúrát építünk, tudjuk azt, hogy minél nagyobb a távolság a vezetés és a többi kolléga között, annál nehezebb fenntartani egy nyitott, támogató légkört. A cég indulása óta fontos elvünk, hogy ezt a távolságot jól tudjuk „alakítani” a cég növekedésével párhuzamosan: a vezetés ajtaja mindig nyitva áll, lehet tőlünk kérdezni. Olyan kollégákkal dolgozunk együtt, akikre számíthatunk, ez pedig akkor működik igazán, ha a másik irányba is érvényes: ők is számíthatnak ránk.

IThon.info: Jelenleg milyen területekre, pozíciókra vártok új kollégákat?

Gubisi László: A rendszerszervezés olyan irány, amelyben mindig tudunk projektet biztosítani a kvalifikált, tapasztalt jelölteknek. A további növekedésünk támogatására konzulens kollégával is szeretnénk bővülni, aki erős üzleti prezentációs képességével és kapcsolatrendszerével segíti munkánkat. Emellett az egyedi szoftverfejlesztés területén is sokszor van nyitott pozíciónk.

IThon.info: Az elmúlt egy évtized számszerű összegzésével indítottuk a beszélgetést, fejezzük be ugyanezzel: milyen gondolatok fogalmazódnak meg Benned a cég eddigi életútjával kapcsolatosan?

Gubisi László: A BSCE büszke lehet magára, hogy a piacon mind szakmailag, mind emberileg elismert cégként működik, nem nagyon tudok olyan komoly kritikáról, ami esetleg hozzánk köthető. Olyan pozíciót tudhatunk magunkénak, amelyet igen nehéz megtámadni, ennek fenntartása hosszú távon célunk. Ügyfélkörünk elégedett, jól célzott, tiszta az irányvonal, amely mentén haladunk, tudjuk, hova kell fókuszálnunk. „Úri szabászatunk” minőségi megoldásokat tud nyújtani, mert a megfelelő emberek működtetik, akik egy tiszteleten, megbecsülésen alapuló közösséget alkotnak.

Felkeltettük érdeklődésedet? Szeretnéd magad kipróbálni IT tanácsadóként? Rendszerszervezőként vágysz a változatosabb feladatokra? A BSCE-ről bővebben olvashatsz oldalunkon! Ismerd meg őket közelebbről!