Itt a vége, Flash el véle!

Egyéb Olvasási idő:1 perc

A több mint 20 éves Flash technológia a maga korában szép remények elé nézett. Ez volt  legnépszerűbb szoftver a fejlesztők körében, számtalan játék, videolejátszó, és több böngészőben is működőképes alkalmazás alapjául szolgált. A technológia a Macromedia 2005-ös felvásárlásakor került az Adobe birtokába, a szintén nagy népszerűségnek örvendő DreamWeaver-rel együtt. A Macromedia akkori információi alapján a Flash ott volt az internethez csatlakozó személyi számítógépek 98%-án.

A PC-k esetén népszerű és hasznos technológia most azonban minden jel szerint pályafutása végéhez ért. A haláltusa akkor kezdődött, amikor az Apple-nél úgy döntöttek, hogy az iPhone-ok nem fogják támogatni a technológiát. Sokan felhördültek a döntés hallatán (ahogy most, a 7-es széria esetén a jack csatlakozó kihagyása miatt is), de az is igaz, hogy bőségesen szóltak érvek mellette.

De melyek ezek az érvek pontosan?

Ezek közül a legfontosabb talán az volt, hogy a technológia túlságosan energiaigényes volt az egyre kisebb méretű akkumulátorokkal üzemelő, érintőképernyős készülékekbe. Ezzel párhuzamosan az olyan nyílt szabványok, mint például a HTML5, teljesen alkalmasak voltak arra, hogy kiszolgálják az okostelefonos felhasználók igényeit.

Nem csak az egyre bővülő mobilpiacon vesztett teret a Flash, hanem a PC-k esetén is. Az egyik legnépszerűbb böngésző, a Chrome esetén is drasztikusan zuhant a felhasználók száma. Míg 2014-ben a böngészőt asztali gépeken használók aránya 80% volt (napi szinten), addig ez az arány mára csupán 17%, és folyamatosan tovább csökken. A Google nyilatkozata alapján ez is egy bizonyítéka annak, hogy a weboldalak is egyre inkább a nyílt technológiák felé fordulnak, amelyek gyorsabbak, és energiatakarékosabbak, emellett jóval biztonságosabbak is, mint a Flash.

A hazai sikersztori, a Prezi is emiatt döntött úgy, hogy nyugdíjazza a Prezi Klasszikot, és helyette lefejlesztik a Prezi Next-et. Az új verzió a már említett, nyílt HTML5 szabványt használja majd.

Hasznosnak találtad ez a cikket? Amennyiben szeretnél hasonló tartalmakat olvasni, kövess minket a Facebook oldalunkon is